ΑΚΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: “ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”

Ο Ακης Τσελέντης, Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκτιμά πως «Η Ελλάδα έχει μαζέψει ενέργεια και κάποια στιγμή θα βιώσουμε έναν ισχυρό σεισμό».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του STAR, Έλληνες σεισμολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με αφορμή τα δύο σημερινά χτυπήματα σε Ρόδο και Μεσσηνία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι δύο σεισμοί δεν συνδέονται μεταξύ τους.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδύλης είπε στο star.gr πως «δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο σεισμών για δύο λόγους, πρώτον γιατί η απόσταση ανάμεσα στους δύο χώρους είναι μεγάλη και δεύτερον γιατί τα μεγέθη των σεισμών (περίπου 5 ρίχτερ) ήταν μικρά και τα εστιακά τους βάθη διαφορετικά. Στην Ρόδο το εστιακό βάθος ήταν 80 χλμ, ενώ στην Μεσσηνία ήταν 30-40 χλμ».   Αν και ο κ.Σκορδύλης διευκρίνισε πως δεν υπάρχει έντονη διέγερση στους δύο χώρους που να ανησυχεί και να προειδοποιεί τους επιστήμονες για ενδεχόμενο ισχυρότερο χτύπημα, ο ίδιος αφού υπενθύμισε πως οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν “προϊστορία” στους σεισμούς, προειδοποίησε πως… πρέπει όλοι οι Έλληνες να είμαστε καλά ενημερωμένοι και σε εγρήγορση.

«Δεδομένου ότι ζούμε στην Ελλάδα, που είναι μια χώρα με έντονη σεισμικότητα (1η στην Ευρώπη και 6η στον κόσμο), πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς», τόνισε ο καθηγητής.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *