Α.Π.Θ: ΦΑΚΕΛΟΣ “ΑΣΥΛΟ”- ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΣΕ “ΠΑΡΑΜΥΘΙ”

Το θέμα του Πανεπιστημιακού ασύλου είναι επίκαιρο τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα. Προφανώς στα χρόνια της μεταπολίτευσης αναδείχθηκε ως αναγκαιότητα μέσα απο το επίτευγμα της “γενιας του Πολυτεχνείου” να επαναφέρει την δημοκρατία και να πάει κόντρα στην χούντα των συνταγματαρχών που καταστρατήγησε , βασάνισε, πανικόβαλε και  ρήμαξε οτιδήποτε κοντά στην λέξη “δημοκρατία”.

Απο κει και έπειτα, το “άσυλο” θεωρήθηκε ως άσυλο ελεύθερης διακίνησης ιδεών μεταξύ των φοιτητών και της νεολαίας καθώς και την ελευθερία της θεματικής της διδασκαλίας των καθηγητών. Ελευθερία αντίστασης σε μη υγιή φαινόμενα όπως η λογοκρισία, ο φασισμός κλπ ..

Κάποιοι λοιπόν, όπως φαίνεται επιτήδειοι έχουν προφασιστεί την “ελεύθερη διακίνηση ιδεών” και χρησιμοποιούν την φοβιστική ταμπέλα της αστυνομικής παρέμβασης σε “ελεύθερο” χώρο, εκμεταλλευόμενοι την λαϊκή μνήμη της “χουντας” και των αντίστοιχων φαινομένων.

Το Α.Π.Θ ανήκει στο 1% των καλύτερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στον κόσμο με πολλές διακρίσεις και ακόμα περισσότερους επιστήμονες που πέρασαν απο τα αμφιθέατρά του και διακρίνονται στον τομέα τους σε Ελλάδα και Εξωτερικό.  Με την μεγαλύτερη Πανεπιστημιούπολη στην Ελλάδα και με ερευνητικό πλάνο το οποίο σε καιρούς κρίσης δηλώνει παρόν κερδίζοντας σε διεθνείς διαγωνισμούς καινοτομίας ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το κύρος του. Συμβάλλει συνάμα και στην διάδοση της αξιοπιστίας του Ελληνικού Πανεπιστημίου σε μια χώρα που η εκπαίδευση είναι “πειραματόζωο” και  έρμαιο στα χέρια κάθε νέας κυβέρνησης (αυτό πρέπει να σταματήσει δεν νομίζετε;).

Σήμερα, λοιπόν, άτομα που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο προφασίζονται την νομιμοποίηση της κατάληψής του campus με βάση το προφορικό κοινωνικό δίκαιο της χώρας μας. “Μπάτε σκύλοι αλλέστε” τύπου. Έχοντας πληρώσει βαρύ το μάρμαρο της κατάληψης με εικόνες καμμένων αιθουσών, εργαστηρίων , σπασμένων γραφείων και φθορών σε πανεπιστημιακά έγγραφα, το ΑΠΘ κάνει εκκλήσεις στην Ελληνική Πολιτεία που εθελοτυφλεί φοβούμενη μήπως ταυτιστεί με χουντικές τακτικές επιβολής της κοινής ειρήνης ενώ ουσιαστικά θα πράξει το αυτονόητο. Την επιβολή της τάξης απέναντι σε ανθρώπους που οικειοποιούνται ξένη περιουσία!

Το βράδυ, κάποιοι οργανώνουν “πάρτυ” βγάζοντας χρήματα απο το “ασυλο” των ιδεών και κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει. Κάποιοι μπερδεύουν την “ελεύθερη διακίνηση ιδεών” με την “ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών”. Αν θέλετε να το δείτε και μόνοι σας, περάστε την κεντρική πύλη, έξω απο την παλιά φιλοσοφική μετά τις 11 και  έχετε το νου σας στα δεξιά-αριστερά σας. Σίγουρα κάποιος θα σας πλησιάσει πουλώντας σας κάτι…

Αυτό λοιπόν τον σύγχρονο παραμύθι με το “ασυλο” έχει κοστίσει στον Ελληνα. Με όλους τους τρόπους. Καιρός δεν είναι να αλλάξει;

Γαβρής Άγγελος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *