ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ. ΑΥΤΟΙ ΟΙ “ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ” . ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΓΑΒΡΗ

Μόλις πριν απο λίγα χρόνια ζήσαμε τον πύρινο εφιάλτη στην χώρα μας με την εικόνα των καμμένων δασικών εκτάσεων στην Ελλάδα να φαίνεται απο δορυφόρο. Εμείς οι Θεσσαλονικείς θυμόμαστε με τρόμο την φωτιά το Σειχ-Σου το 1997 που κατέκαψε τα 2/3 της δασικής έκτασης και ακόμα και σπίτια κινδύνεψαν να τα “καταπιεί” η πύρινη λαίλαπα. Αυτές οι αναφορές ας λειτουργήσουν ως καμπανάκι σε όλους τους Έλληνες που φαίνεται πως υιοθετούν ιδανικά εθελοντισμού και αλληλεγγύης σε εποχές οικονομικά και κοινωνικά δύσκολες.

Με χαρά έκανα αυτή την συνέντευξη με την Χρύσα Παπά-Νάκου, εθελοντή δασοπυροσβέστη και ενεργό πολίτη της κοινότητας Φιλύρου-Ασβεστοχωρίου. Ο εθελοντισμός δεν ειναι ελιτιστική επιλογή ούτε χόμπυ ούτε “αγγαρεία”, είναι τρόπος ζωής και ουσιαστική προσφορά προς την κοινότητα, τον άνθρωπο και την φύση που τόσο πολύ έχουμε παραμελήσει.

383998_199535526795621_1607795013_n 249783_147476825323480_1547450_n

1) Η Θεσσαλονίκη δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα με την φωτιά του Σειχ-Σου το 1997. Αυτό ήχησε σαν καμπανάκι για να αφυπνίσει την οικολογική συνείδηση του Θεσσαλονικιού; 

 

Μετά την μεγάλη και καταστροφική πυρκαγιά του 1997 που μετέτρεψε σε στάχτη 16.000 στρέμματα δάσους, το Σέχ-Σου έχει και πάλι πρασινίσει με χιλιάδες δέντρα, είτε από φυσική αναβλάστηση, είτε από τεχνικές αναδασώσεις. Σε αυτό συνετέλεσε και η αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης των Θεσσαλονικέων οι οποίοι συμμετείχαν σε πολλές δράσεις για την ανάπλαση και προστασία του περιαστικού δάσους. Μετά την πυρκαγιά ξεκίνησαν δειλά –  δειλά ομάδες ευαισθητοποιημένων πολιτών να περιφρουρούν το δάσος και στην συνέχεια δημιουργήθηκαν αρκετές εθελοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με την δασοπροστασία.

 

2) Δραστηριοποιήστε με τον σύζυγό σας από το 1997 μέχρι σήμερα, η νοοτροπία του συμπολίτη μας έχει αλλάξει καθόλου απο τότε; 

 

Συνήθως μετά από κάποια μεγάλη καταστροφή η νοοτροπία των ανθρώπων που επλήγησαν αλλάζει. Παραδείγματα είναι οι πυρκαγιές της  Θεσσαλονίκης, της Αττικής  και Πελοποννήσου , οπου σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισαν  να δημιουργούνται οργανώσεις που σκοπό είχαν την πρόληψη, την αντιμετώπιση των καταστροφών αλλά και την ενημέρωση των πολιτών. Σημειώνεται ότι στις αρχές του 2000 υπήρχαν περίπου 100 οργανώσεις ενταγμένες στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και σήμερα αυτές φτάνουν τις 450.

 

3) Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες έχουν βρει υποστήριξη από την πολιτεία; 

 

Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες στην Ελλάδα ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που είναι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος και κάνουν υπηρεσίες σε Πυροσβεστικό Σταθμό ορισμένες ημέρες των μήνα και σε αυτούς που είναι μέλη εθελοντικών οργανώσεων που σκοπό έχουν την δασοπυρόσβεση ή δασοπροστασία. Στην αρχή υπήρχε κάποια μέριμνα από την Πολιτεία, είτε με την παροχή ορισμένων προνομίων στους εθελοντές του Π.Σ. είτε με την χρηματοδότηση των οργανώσεων από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τα τελευταία χρόνια – από το 2007 και μετά –  έχουν σταματήσει και ο καθένας λειτουργεί με ιδίους πόρους.

Παρόλου που η Πολιτεία κάθε χρόνο διανέμει στους Δήμους πόρους για δράσεις αντιμετώπισης πυρκαγιών, και βάζοντας και σαν όρο την ενίσχυση των Εθελοντικών οργανώσεων, λίγοι είναι οι Δήμοι που πραγματικά υλοποιούν τον όρο αυτό.

 

 

4) Ποιά η αλληλεπίδρασή σας με το Πυροσβεστικό σώμα; Υπάρχει καλή συνεργασία; 

 

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπήρχαν στην Θεσσαλονίκης  ορισμένες ομάδες που δρούσαν ανεξάρτητες και συνεργαζόταν με τους φορείς μόνο όταν υπήρχε κάποιο συμβάν. Οι μόνες εθελοντικές ομάδες που ασχολούνταν με την δασοπυρόσβεση και ήταν ενταγμένες από το 2001 στον σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος, λειτουργώντας τα οχήματά τους ως περιπολικά δασών με απευθείας επικοινωνία με το Κ.Α.Ε. (199), ήταν η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΥΡΟΥ (Ε.Ο.Φ.) στον Δήμο Χορτιάτη και η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ (Ε.Δ.ΟΜ.Α.Κ.) ΣΤΟΝ Δήμο Συκεών.  Με την πάροδο του χρόνου και την  δημιουργία νέων οργανώσεων, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Θεσσαλονίκης το 2007 ενέταξε στον σχεδιασμό της για την συμπληρωματική επιτήρηση των δασών τις οργανώσεις αυτές, χωρίζοντας το δάσος σε τομείς ώστε κάθε οργάνωση να έχει τον τομέα ευθύνης της.  Ολο αυτό το διάστημα οι εθελοντικές οργανώσεις ανέπτυξαν και καλλιέργησαν ένα καλό κλίμα συνεργασίας με το Π.Σ., με αποτέλεσμα να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και σε άλλους Νομούς.

 

5)Πως γίνονται οι περιπολίες;  Ποια η ρουτίνα και πως αντιδράτε σε ενδεχόμενο κίνδυνο;

 

Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΥΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ στην οποία είμαι μέλος,  δημιουργήθηκε το 2001 και συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό του Π.Σ. για την συμπληρωματική επιτήρηση των δασών. Εχει τομέα ευθύνης την περιοχή από τα υψώματα Λαγυνών, Φιλύρου, δάσος Κουρί, Ασβεστοχώρι, Εξοχή και Χορτιάτη. Κάθε χρόνο υποβάλει σχέδιο δράσης κατά την θερινή περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο με καθημερινές περιπολίες από τις 16:00 έως τις 22:00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 12:00 έως τις 22:00. Τις ημέρες που ο δείκτης επικυνδυνότητας είναι 4 τότε η υπηρεσία είναι σε 24ωρη βάση. Στελεχώνονται 2 πυροσβεστικά οχήματα πλήρως εξοπλισμένα, ένα μικρό 4χ4 με 600 λίτρα νερό και ένα μεγάλο με 4.000 λίτρα και περιπολούν σε σημεία του χώρου ευθύνης μας. Παράλληλα μέλη της ομάδας εκτελούν και χρέη πυροφύλακα στο Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο δάσος Κουρί. Σε περίπτωση ύπαρξης συμβάντος μετά από κλήση του Κ.Α.Ε. της Π.Υ. επεμβαίνουμε για την καταστολή της πυρκαγιάς επικουρώντας πάντα το έργο του Π.Σ.

 

 

6) Την εποχή της κρίσης, ο εθελοντισμός τείνει να αυξάνεται ως έννοια και θεσμός στην Ελληνική κοινωνία, ποια τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε από αυτό και τι θα πρέπει να προσέξουμε; 

 

Στην σημερινή εποχή, η συνεχώς αυξανόμενη τάση δραστηριοποίησης εθελοντικών οργανώσεων, είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας τόσο του κράτους όσο και των μηχανισμών της αγοράς, να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά τα ολοένα και πιο σύνθετα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Το κίνημα του εθελοντισμού στην Ελληνική κοινωνία της μεγάλης κρίσης, των μεγάλων αδιεξόδων, που οι ανάγκες επιβίωσης, οδηγούν τους ανθρώπους σε απρόβλεπτες συμπεριφορές και ενέργειες, αποτελεί μια μεγάλη δύναμη ελπίδας για την επίλυση των προβλημάτων.

Ο εθελοντισμός «ανοίγει» πόρτες και αποφέρει οφέλη για όλους. Για τον ίδιο τον εθελοντή αποτελεί μια ευκαιρία να καλλιεργήσει προσωπικές δεξιότητές και ευαισθησίες, να εκπαιδευτεί σε νέες, να αναπτύξει μελλοντικές χρήσιμες επαγγελματικές ικανότητες, να αποτελέσει μέρος μιας δυναμικής ομάδας ανθρώπων και να λάβει την ικανοποίηση ότι συνεισφέρει στην άμεση βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων του.

7) Ποιος ο Ρόλος της γυναίκας εθελόντριας; Ας μείνουμε στο κομμάτι αυτό και να το αναλύσουμε, μητέρα-εργαζόμενη-εθελόντρια-σύζυγος, μια γυναίκα πως να τα προλάβει όλα αυτά; Μήπως κάτι πρέπει να το αφήσει λίγο πίσω;

 

Γυναίκα εθελόντρια ….ένας ακόμη ρόλος πρόκλησης για όλες μας.

Η γυναίκα σαν  εθελόντρια στην σημερινή εποχή αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες – προκλήσεις. Είναι ταυτόχρονα σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά, εργαζόμενη..

Η ενασχόλησή της όμως  με τον εθελοντισμό, διαμορφώνει την προσωπικότητά της σε θέματα οργάνωσης,  συνέπειας, υπευθυνότητας ,προσφοράς και αγάπης. Εκπαιδεύεται και αναπτύσσει τις δεξιότητές της ,τις ικανότητες της και τις εφαρμόζει στην πράξη στην καθημερινότητά της καλύτερα από τον καθένα.

 

Με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που  έχει αποκτήσει, αλλά και με την αλλαγή της  δομής της οικογένειας τα τελευταία χρόνια ,με την ενεργό συμμετοχή και του άνδρα στην καθημερινή ρουτίνα της ζωής, η γυναίκα εθελόντρια πιστεύω πως βάζοντας πάντα κάποιες προτεραιότητες, μπορεί να ανταπεξέλθει πλήρως σε όλους τους ρόλους της.

 

 

8) Πως μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής δασο

πυροσβέστης; 

 

Για να γίνει κάποιος εθελοντής δασοπυρόσβεστης θα πρέπει πρώτα από όλα να είναι ενεργός πολίτης και να είναι ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν την κοινωνία. Δεν παίζει ρόλο αν είναι άντρας ή γυναίκα, ή ηλικία, η οικονομική, η πολιτιστική και κοινωνική καταγωγή.

Υπάρχουν 2 κατηγορίες εθελοντών δασοπυροσβεστών.

Αν κάποιος θέλει να γίνει εθελοντής του Π.Σ. κάνει αίτηση στον Πυροσβεστικό Σταθμό της περιοχής του και μετά από κατάλληλη εκπαίδευση αναλαμβάνει υπηρεσίες στον σταθμό και στα οχήματα.

Στην άλλη περίπτωση εγγράφεται ως μέλος σε μια εθελοντική οργάνωση που έχει ως αντικείμενο την δασοπυρόσβεση. Εκεί  με εκπαίδευση από τα μέλη της οργάνωσης αλλά και παρακολουθώντας μαθήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία μπορεί να συμμετέχει στις δράσεις της ομάδας επικουρώντας πάντα το έργο του Π.Σ.

 

9) Κάποιες οδηγίες προς τους πολίτες; 

 

Ο εθελοντισμός δημιουργεί ενεργούς πολίτες , δημιουργεί δεσμούς εμπιστοσύνης, ενθαρρύνει την συνεργασία και ουσιαστικά προάγει το κοινωνικό κεφάλαιο.

Δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου, αλλά περισσότερο αφορά μια στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή.

Ολοι μπορούμε να βρούμε τον χρόνο και τον τρόπο να προσφέρουμε, αρκεί να μας δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες. Πολλά περισσότερα θα είχαμε πετύχει ως χώρα αν είχαμε καταφέρει να ενεργοποιήσουμε τον εθελοντή που υπάρχει μέσα μας.

«Όταν δεν ζούμε ο ένας για τον άλλον, είμαστε κιόλας νεκροί»

(Τάσος Λειβαδίτης – Ποιητής)

Αποτελεί υποχρέωση κάθε ενεργού πολίτη, από όποια θέση και αν βρίσκεται, να υιοθετήσει μορφές κοινωνικής προσφοράς, ως νοοτροπία, στάση ζωής και αντίληψης.

Αλλωστε η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει : «Οι άνθρωποι έχουμε την δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο.»    Αν καταφέρουμε ως εθνος να βρούμε τον τρόπο και την μέθοδο να εμπνεύσουμε και να δρομολογήσουμε συνολική εθελοντική δράση, θα εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο κόσμο.

Το συμπέρασμα είναι ότι  κανένα κράτος δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τη συνεισφορά των εθελοντών, ατομικά ή συλλογικά, με τυπικές ή άτυπες μορφές. O εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας.

Από όποιον χώρο και αν βρίσκεστε, μπορείτε και εσείς με την δική σας εμπειρία, να προσφέρετε ένα λιθαράκι στο έργο των εθελοντών.

Έργο που απευθύνεται στην κοινωνία μας, χτίζοντας το μέλλον της ώστε τα παιδιά μας να βρουν έναν πιο όμορφο κόσμο.

Ανεξάρτητα αν είστε νέος ή πιο μεγάλος, άντρας ή γυναίκα, επιστήμονας ή όχι,  με πολύ ή καθόλου χρόνο πάντα υπάρχουν οι λύσεις ώστε να προσφέρεται με τις δυνατότητες σας τις γνώσεις σας και τον χρόνο σας.

Όπου και να βρίσκετε, από όπου και αν προέρχεστε το μόνο που χρειάζεστε είναι πάθος για πρόσφορα.

Αλλά ακόμη και αν δεν το έχετε, εμείς σας περιμένουμε στην ομάδα μας, να σας μεταδώσουμε την δικό μας πάθος!

 

Τέλος  θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές για την αμέριστη στήριξή τους και την πολύτιμη καθοδήγησή τους  στο εθελοντικό μου έργο κατά την πολυετή εμπλοκή μου με τις εθελοντικές ομάδες και τις δράσεις των συλλόγων, και να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια κέρδισα πολλά σε εμπειρία και γνώσεις, αποκτώντας τον σημαντικότερο τίτλο της ζωής μου, αυτού της  εθελόντριας.

1381247_10151596173451191_1551543562_n 322205_355406414474624_824155042_o

 

 

Παπά – Νάκου Χρύσα

Μέλος της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΙΛΥΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Ειδική  Γραμματέας της  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Γραμματέας της ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΩΝ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ

 

Πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου

Πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Ασβεστοχωρίου

Πρώην Γραμματέας Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Λυκείου Χορτιάτη

Πρώην Πρόεδρος Ενωσης Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Χορτιάτη

Πρώην Αντιπρόεδρος του Μουσικοxoρευτικού Συλλόγου Ασβεστοχωρίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *