ΕΚΚΛΗΣΙΑ SCHOOL OF ECONOMICS. Η ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, ΤΑ “ΦΙΛΕΤΑ” ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ!

Ποια είναι η εκκλησιαστική περιουσία

Απροσδιόριστη η ιδιοκτησία της Εκκλησίας της Ελλάδος σε γη και ακίνητα- το Κτηματολόγιο ίσως αποσαφηνίσει την κατάσταση. Τα στοιχεία που διατίθενται κατά καιρούς δίνονται με το σταγονόμετρο είτε από την ίδια την Εκκλησία είτε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, και αυτό διότι ουδείς επί της ουσίας είναι σε θέση να γνωρίζει το σύνολο ακόμη και της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας στην Ελλάδα.
Οι εκκλησιαστικές επενδύσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή και ενοικίαση ακινήτων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται ακόμη και ξενοδοχεία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, την ενοικίαση γαιών και κυρίως την αγορά μετοχών. Πρόκειται για μετοχές κυρίως της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, το 2007 η Εκκλησιαστική Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία (ΕΚΥΟ) από τα δικά της κεφάλαια είχε 5.947.492 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας. Το 2008 με την πτώση του Χρηματιστηρίου αύξησε τα κεφάλαιά της, αγόρασε 1.600.000 μετοχές και έφθασε το μερίδιό της στα 7.785.405 μετοχές.

Ακόμη, στην Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει 391.155 χιλιάδες μετοχές. Και 13.086 της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα φιλέτα
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και οι οικονομικοί του συνεργάτες σε κάθε συνάντηση που έχουν με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της χώρας επισημαίνουν την ανάγκη αποδέσμευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας προκειμένου να αναπτύξουν το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προσπάθησε και προσπαθεί και σήμερα να αξιοποιήσει τέσσερις εκτάσεις-«φιλέτα» που διαθέτει στην Αττική, για ορισμένες από τις οποίες όμως απαιτούνται οι εκδόσεις Προεδρικών Διαταγμάτων για την αλλαγή χρήσης γης. ▅ Στο Κολωνάκι. Πρόκειται για ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης 11 στρεμμάτων που βρίσκεται στις οδούς Δεινοκράτους και Σουηδίας και σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται η κατασκευή κατοικιών ή υπόγειου πάρκινγκ.

▅ Λίγο πιο πέρα, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, η Εκκλησία βρίσκεται σε αντιδικία με τον Δήμο Αθηναίων για ένα οικόπεδο έκτασης τριών στρεμμάτων. Η Ιερά Σύνοδος δικαιώθηκε στα δικαστήρια και σχεδιάζει την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ και κτιρίου γραφείων. ▅ Στη Βουλιαγμένη η Μονή Πετράκη διαθέτει 200 στρέμματα, τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά στη λίμνη και στο Καβούρι. Η Εκκλησία βρέθηκε σε αντιδικία με τον Δήμο, δικαιώθηκε επί αρχιεπισκοπίας Χριστοδούλου στα δικαστήρια και τώρα επιθυμεί την αξιοποίησή τους και την εγκατάσταση μεταξύ άλλων των εκκλησιαστικών σχολών που διαθέτει.

▅ Στον Βαρνάβα δωρίστηκαν 130 στρέμματα, στα οποία ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σκοπεύει να χτίσει μια σειρά φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που περιλαμβάνουν κέντρα αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες, αποθεραπείας από ναρκωτικές ουσίες και αντιμετώπισης βαρέων νοσημάτων.

Σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας υπάρχουν δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις που ανήκουν είτε σε μοναστήρια είτε στην Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας.

Σ ύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του πραγματοποίησε η ελληνική πολιτεία τη δεκαετία του ΄80 και το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποκτήσει καινούργια δεδομένα με αφορμή τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο, σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς ανήκουν:

▅ Νομός Χαλκιδικής: 86.330

στρέμματα δάσους, 580 στρέμματα δασικής έκτασης και 2.300

στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, τα οποία είναι στην ιδιοκτησία μονών του Αγίου Ορους και άλλα 8.340 στρέμματα δασικής έκτασης που ανήκουν σε άλλο μοναστήρι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

▅ Νομός Τρικάλων: 41.110 στρ. δάσους, 23.850 στρ. δασικής έκτασης και 22.840 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης.

▅ Νομός Μαγνησίας: 31.460 στρ. δάσους, 5.490 στρ. δασικής έκτασης και 3.340 στρ. χορτολιβαδικής.

▅ Νομός Αττικής: 33.860 στρ. δάσους, 6.500 στρ. δασικής έκτασης και 20.570 στρ. χορτολιβαδικής. ▅ Νομός Αχαΐας: 20.670 στρ. δάσος, 1.680 στρ. δασικής έκτασης και 1.060 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης.

▅ Νομός Ευβοίας: 17.890 στρ. δάσους, 1.670 στρ. δασικήςε έκτασης και 2.120 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης.

▅ Νομός Κορινθίας: 15.310 στρ. δάσους, 500 στρ. δασικής έκτασης και 20.179 στρ. χορτολιβαδικής έκτασης.

▅ Νομός Φωκίδας: 9.980 στρ. δάσους, 1.350 στρ. δασικής έκτασης και 1.050 στρ. χορτολιβαδικής.

Οι μικρότερες εκκλησιαστικές εκτάσεις βρίσκονται σε νομούς όπως η Μεσσηνία, η Φθιώτιδα, η Πέλλα και η Ηλεία.

Αναξιοποίητες εκτάσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για εκτάσεις που δεν μπορεί να αξιοποιήσει η Εκκλησία, και η Πολιτεία από την πλευρά της αμφισβητεί τους τίτλους κυριότητας που υπάρχουν. Η τελευταία προσπάθεια τους κράτους να διαχειριστεί την τεράστια μοναστηριακή και εκκλησιαστική περιουσία έγινε το 1988. Τότε η κυβέρνηση με τον νόμο που κατήρτισε ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης προσπάθησε, όπως η ίδια υποστήριξε, να αξιοποιήσει τη μοναστηριακή περιουσία ενώ η Εκκλησία την κατήγγειλε ότι δημεύει τα κτήματά της. Το θέμα έκλεισε μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο επικαλούμενο τη Σύμβαση της Ρώμης κάλεσε το κράτος είτε να επιστρέψει στις μονές την περιουσία τους είτε να τις αποζημιώσει.

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

η Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί στους καιρούς της κρίσης έναν από τους πιο ευνοημένους φορείς της χώρας μας στο πεδίο της φορολόγησης, απολαμβάνοντας ιδιαίτερα… προκλητικά προνόμια έναντι της ελληνικής κοινωνίας.

Το θολό τοπίο αναφορικά με το μέγεθος του εκκλησιαστικού πλούτου εντείνεται από τη διαχρονική άρνηση της ίδιας της Αρχιεπισκοπής να δώσει στη δημοσιότητα συγκεκριμένα νούμερα και αριθμούς που αφορούν την κινητή και ακίνητη περιουσία της.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ το 2006, «η φοροαπαλλαγή της Εκκλησίας φτάνει στα 800 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της χρηματοδότησης που χρειάζεται να λαμβάνει το ΙΚΑ κάθε χρόνο έως το 2025»!

Είναι λογικό πως στο άκουσμα του αιτήματος για φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ένα αίτημα που σημειωτέον αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, κάποιοι ενδεχομένως να αντιδράσουν κάνοντας λόγο για «επίθεση σε παραδοσιακούς θεσμούς» και άλλα παρόμοια.

Κάπου εδώ αξίζει να αποσαφηνίσουμε πως η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας δεν συνδέεται, και δεν πρέπει να συνδέεται, με τις όποιες μελλοντικές -ελπίζω βραχυπρόθεσμες- βλέψεις που αφορούν τον περιβόητο διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας.

Αντιθέτως, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέτρο που θα εξυπηρετούσε τόσο το ίδιο το κράτος και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, όσο και την ικανοποίηση του αισθήματος απονομής δικαιοσύνης που ευαγγελίζεται η παρούσα κυβέρνηση, στις προγραμματικές δηλώσεις της οποίας κυριαρχούσαν κατά το πρόσφατο παρελθόν οι υποσχέσεις για φορολογική ελάφρυνση των μικρομεσαίων και οικονομική επιβάρυνση κοινωνικών στρωμάτων ή φορέων που δεν είχαν τα προηγούμενα χρόνια συνεισφορά αντίστοιχη των δυνατοτήτων τους.

Τις στιγμές που έγραφα αυτές τις γραμμές, έλαβα γνώση και των σχετικών δηλώσεων που είχε κανει ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης στο Γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo το 2015

Ερωτηθείς ο Έλληνας οικονομολόγος για την περίπτωση φορολόγησης της Εκκλησίας απάντησε τα εξής: «Είναι ακριβές ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία θα μπορούσε να συνεισφέρει. Το πρόβλημα είναι πως η τεράστια περιουσία που κατέχει δεν της προσφέρει κάποιο υψηλό εισόδημα που θα μπορούσε να φορολογηθεί». αστειευόταν λογικά ο κ. Βαρουφάκης… Εκ τοτε κανένα σχόλιο δεν έγινε απο κανέναν άλλο υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ.

 

ΓΑΒΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ.

Με πληροφορίες απο το “ΒΗΜΑ” και το “Capital.gr”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *