ΕΣΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ψάχνουν εστία μόλυνσης σε προσφυγικό καταυλισμό

Η επανεμφάνιση της ελονοσίας, που έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα εδώ και 42 χρόνια, σήμανε συναγερμό και οδήγησε στην λήψη προληπτικών μέτρων σε περιοχές 12 δήμων της χώρας, προκαλώντας  θόρυβο και ανησυχία.

Τα δύο απ’ τα συνολικά τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στον παραλίμνιο οικισμό Αγίου Βασιλείου του δήμου Λαγκαδά όπου  προληπτικά  απαγορεύτηκε η λήψη αίματος απ’ τους κατοίκους. Το ίδιο έγινε και στο  γειτονικό  δημοτικό διαμέρισμα  Χορτιάτη, του δήμου Πυλαίας και Χορτιάτη. Τα κρούσματα χαρακτηρίστηκαν εγχώριας μετάδοσης καθώς  οι παθόντες δεν ταξίδεψαν στο εξωτερικό και δεν δέχτηκαν μετάγγιση αίματος.

Με δεδομένο ότι το κουνούπι έχει περιορισμένη ακτίνα δράσης και μπορεί να πετάξει 5-7 χιλιόμετρα, σε ευθεία απόσταση,  πιθανολογείται ότι το παράσιτο προήλθε από αλλοδαπούς που βρίσκονται στην περιοχή, λόγω προσφυγιάς ή μετανάστευσης. Με “εμπιστευτικό” έγγραφο,  το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συστήνει στους αρμόδιους φορείς  και την χαρτογράφηση καταλυμάτων μεταναστών κι άλλων ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.

Τοπικοί φορείς ζητούν διασφάλιση της δημόσιας υγείας με τη διενέργεια προληπτικών ιατρικών εξετάσεων σ’ όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες  της περιοχής και να κλείσει άμεσα ο προσφυγικός  καταυλισμός  που γειτνιάζει με την Κορώνεια – τη λίμνη όπου δεν γίνονται αεροψεκασμοί επειδή προστατεύεται από της συνθήκη Ramsar ως Διεθνούς  Σημασίας Υγρότοπος ως Ενδιαίτημα για Υδρόβια Πουλιά.
«Λουκέτο» σε κέντρο φιλοξενίας και «τσεκ απ» σε πρόσφυγες  ζητούν  οι δήμαρχοι – Σε επιφυλακή μετά τα κρούσματα ελονοσίας στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ζητεί να γίνουν έλεγχοι στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Τονίζει την «ανάγκη άμεσης κινητοποίησης και συνεχούς εγρήγορσης των τοπικών και περιφερειακών υπηρεσιών δημόσιας υγείας, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος συνεχιζόμενης τοπικής μετάδοσης».
Σύμφωνα με το “εμπιστευτικό” έγγραφο, που βρίσκεται στα χέρια της ThessNews,  το Κέντρο Ελέγχου συστήνει την άμεση υλοποίηση βασικών μέτρων δημόσιας υγείας και πρόληψης. Μεταξύ αυτών είναι:
-Διερεύνηση περιβάλλοντος στις περιοχές πιθανής έκθεσης των ασθενών, ώστε να εκτιμηθούν οι παράγοντες κινδύνου που οδήγησαν στην τοπική μετάδοση της νόσου (χαρτογράφηση γειτονικών εστιών αναπαραγωγής ανωφελών κουνουπιών – διαβιβαστών της ελονοσίας , γειτονικών καταλυμάτων μεταναστών ή αθίγγανων, που αποτελούν πληθυσμούς υψηλού κινδύνου , λόγω της αυξημένης έκθεσης τους στα κουνούπια).
-Ενημέρωση του κοινού (τοπικού πληθυσμού και μεταναστών) σχετικά με τη νόσο και την ανάγκη λήψης μέτρων ατομικής προστασίας από την έκθεση στα κουνούπια και εγρήγορση για ύποπτα συμπτώματα. Διατίθενται και πολύγλωσσα φυλλάδια ενημέρωσης για την ελονοσία προς διανομή τους στον τοπικό πληθυσμό και στους μετανάστες που τυχόν διαμένουν / εργάζονται στην περιοχή.
-Κρίνεται σκόπιμη η προσπάθεια για την εξασφάλιση των βέλτιστων δυνατών συνθηκών διαμονής και της λήψης μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια μεταναστών και άλλων ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων της περιοχής ευθύνης σας.
-Κατόπιν εκτίμησης κινδύνου , θα οργανωθεί η αποστολή Δοκιμασιών ταχεία διάγνωσης ελονοσίας σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων στην περιοχή που αποτελούν ευπαθείς πληθυσμούς λόγω της αυξημένης έκθεσης τους στα κουνούπια.

Στις αρχές Αυγούστου , το  έγγραφο απεστάλη  στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο δήμο Λαγκαδά, στις υπηρεσίες Υγείας Θεσσαλονίκης και κοινοποιήθηκε και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

«Να κλείσουν οι ακατάλληλοι χώροι»

«Ζητούμε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να προχωρήσει άμεσα σε ανακατανομή των προσφύγων και από το Υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία, κάνοντας ό,τι είναι αναγκαίο. Να μειωθούν και να κλείσουν οι ακατάλληλοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ζητούμε έλεγχο υγείας όλων των μεταναστών και προσφύγων που φιλοξενούνται στα κέντρα» διαμηνύει μέσω της ThessNews ο δήμαρχος Λαγκαδά Γ. Καραγιάννης.

«Σήμερα εντοπίστηκαν κρούσματα ελονοσίας, αύριο ποιος ξέρει τι άλλο; Να γίνουν άμεσα ψεκασμοί. Να κλείσει το κέντρο φιλοξενίας “SINATEX”, που βρίσκεται δίπλα στη λίμνη, καθώς είναι πολύ πιθανόν η ελονοσία να προέρχεται από εκεί . Με βάση την έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ,  η ασθένεια είναι εξαφανισμένη απ’ την Ελλάδα εδώ και χρόνια. Προέρχεται από τον αφρικανικό χώρο. Το κουνούπι μπορεί να ταξιδέψει μέχρι 5 χιλιόμετρα. Από τα συνολικά τέσσερα κρούσματα , τα δύο εντοπίστηκαν στον Άγιο Βασίλειο και πρόκειται για κρούσματα εγχώριας μετάδοσης. Είναι πολύ πιθανόν να προέρχεται από μετανάστες- κανένας δεν ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στα κέντρα φιλοξενίας. Αλλιώς δεν μπορούμε να δώσουμε κάποια εξήγηση» προσθέτει.

«Άρα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία από τα κουνούπια και να κλείσει άμεσα το “SINATEX”.Ο κ. Μουζάλας δεσμεύτηκε ότι θα κλείσει τον Σεπτέμβριο , εμείς ζητούμε άμεσα.
Να μη δημιουργούμε συνθήκες πανικού, να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία και τα συμφέροντα του δήμου. Δεν υπάρχει καμία «καραντίνα», παρά μόνο οι κάτοικοι του Αγίου Βασιλείου θα απέχουν από την αιμοδοσία για 6 μήνες» ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος.
«Είμαστε σε επιφυλακή»

«Προχωρήσαμε σε έγγραφη διαμαρτυρία προς το ΚΕΕΛΠΝΟ επί της διαδικασίας, επειδή δεν είναι δυνατόν να ενημερώνουμε μια κοινωνία από τα ΜΜΕ. Θα έπρεπε να ενημερωθούμε από πριν.
Ύστερα από την επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ , καθηγητή Ιατρικής Αλέκο Μπένο, είμαι καθησυχασμένος, καθώς έλαβα τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κρούσμα στον δήμο μας. Απλώς μπήκε σε επιφυλακή μόνο η δημοτική κοινότητα Χορτιάτη λόγω της γεωγραφικής γειτνίασης  με περιοχή γειτονικού δήμου, όπου καταγράφηκαν δύο κρούσματα» αναφέρει αρχικά στη ThessNews o δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγν. Καϊτεζίδης.

«Θεωρητικά λόγω της μικρής απόστασης μπορεί να φτάσει το  μολυσμένο κουνούπι- δυνητικά πετάει μέχρι 7 χιλιόμετρα από το σημείο όπου διαπιστώθηκε το κρούσμα. Έτσι, προληπτικά καταγράφεται και η δημοτική κοινότητα Χορτιάτη. Έχουμε όμως τη διαβεβαίωση ότι αυτό δε σημαίνει τίποτα για τον πληθυσμό , για τους κατοίκους , απλώς  αναστέλλονται οι αιμοληψίες μέχρι να διασφαλιστεί όλη η περιοχή. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το πρόγραμμα ψεκασμών συνεχίζει να εξελίσσεται κανονικά.
Πάντα, ως  δήμος,  σε συνεργασία με τις υπηρεσίες Υγείας , μέσα απ’ τις δομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες μας, είμαστε σε επιφυλακή. Οτιδήποτε παρατηρήσουμε θα ενημερώσουμε τις  αρμόδιες υπηρεσίες. Η ελονοσία πλέον αντιμετωπίζεται ιατρικά» καταλήγει.

 

«Μπλόκο» από την συνθήκη Ramsar 

Με αφορμή τα κρούσματα ελονοσίας στον οικισμό Αγίου Βασιλείου , ο δήμαρχος Λαγκαδά απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξάνθο, ζητώντας ενίσχυση των δομών υγείας  και  εντατικοποίηση του  προληπτικού ελέγχου, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση της νόσου.

«Το γεγονός ότι ο οικισμός του Αγίου Βασιλείου του Δήμου Λαγκαδά βρίσκεται σε άμεση εγγύτητα με τη Λίμνη Κορώνεια, η οποία προστατεύεται από τη Συνθήκη RAMSAR ως διεθνούς σημασίας υγρότοπος, θέτει εκ των πραγμάτων σημαντικούς περιορισμούς στην υλοποίηση προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών. Με δεδομένες όμως τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω των παραπάνω περιστατικών, ζητούμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση των δράσεων ψεκασμού, ενισχυτικά του προγράμματος που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Κάτω από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα, θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να αρθούν κατ´ εξαίρεση οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί της Συνθήκης RAMSAR, προκειμένου να είναι πλήρες το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών που θα εφαρμοστεί. Άλλωστε οι συνθήκες είναι από μόνες τους ιδιαίτερες, όταν στην παραπάνω περιοχή,  προστατευόμενη  από τη συνθήκη RAMSAR, λειτουργούν δυο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων δίπλα στην λίμνη Κορώνεια (SINATEX και Λαγκαδίκια)» αναφέρονται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

 

ΠΗΓΗ: ΤΗESSNEWS.GR

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *