ΕΤΟΙΜΗ Η ΝΕΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΑΧΕΠΑ

Εγκαινιάστηκε σήμερα η ανακαινισμένη Β΄ πανεπιστημιακή παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες έγιναν με χρηματοδότηση από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και φορέα υλοποίησης τον Σύλλογο Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής  «Ανοιχτή Αγκαλιά».

«Η σημερινή μέρα είναι πραγματικά ένα ορόσημο και ένας σταθμός, όχι μόνο για το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, αλλά για ολόκληρη την ιστορία της παιδιατρικής περίθαλψης στην πόλη» είπε η διευθύντρια της κλινικής Μαρία Χατζηστυλιανού.
Όπως είπε η ίδια, η Β’ πανεπιστημιακή παιδιατρική κλινική υπήρξε η πρώτη και για ένα διάστημα η μόνη παιδιατρική κλινική στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργήθηκε το 1955 στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, μέσω δωρεάς της σουηδικής φιλανθρωπικής οργάνωσης «Raedda Barnen» ενώ το 2013 η προηγούμενη διευθύντρια της κλινικής, Φανή Αθανασιάδου, υπέβαλε αίτημα στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος για την χρηματοδότηση της ανακαίνισης. Το αίτημα εγκρίθηκε το 2014 και έτσι ολοκληρώθηκε ένα έργο που αποτελεί σήμερα κόσμημα για τη Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενη στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, η κ. Χατζηστυλιανού  σημείωσε ότι οι οκτάκλινοι θάλαμοι έγιναν δίκλινοι, με εσωτερικούς χώρους υγιεινής, μπάνιο και τουαλέτα. «Νοσηλεύαμε 40 παιδιά με δύο τουαλέτες. Η δύναμη της κλινικής σήμερα είναι 60 κλίνες, από τις οποίες οι 20 είναι στο ογκολογικό τμήμα. Κάθε χρόνο εξετάζονται στα τακτικά και επείγοντα εξωτερικά ιατρεία, περίπου 13 με 14.000 παιδιά και νοσηλεύονται ετησίως περίπου 3.000 παιδιά. Η ημερήσια κάλυψη κλινών νοσηλείας κατά μέσο όρο φτάνει το 70 με 75%, ενώ υπάρχουν και μέρες με αυξημένη νοσηρότητα που η κάλυψη αγγίζει το 100%» είπε.
«Σήμερα έχουμε γιορτή στο ΑΧΕΠΑ» τόνισε ο διοικητής του, Αναστάσιος Σπανός και έκανε λόγο για το πρώτο μεγάλο έργο ανακαίνισης της κλινικής από τότε που δημιουργήθηκε. «Από Δευτέρα μπαίνουν παιδιά μέσα σε ένα νέο περιβάλλον, σε μια αναβαθμισμένη μονάδα παροχής υπηρεσιών, σε ένα ευαίσθητο σημείο όπως είναι τα παιδιατρικά» τόνισε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *