“ΕΦΥΓΕ” Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ ΣΤΑ 87 ΕΤΗ ΤΟΥ.

Μεγάλη απώλεια χαρακτηρίζουν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης τον θάνατο μίας κορυφαίας προσωπικότητας των Γραμμάτων, του φιλόλογου, δοκιμιογράφου και μεταφραστή αρχαίων συγγραφέων Δημήτρη Μαρωνίτη.

«Μεγάλη προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας» και “πνευματικό άνθρωπο” χαρακτήρισε τον Δημήτρη Μαρωνίτη ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στο έργο του εκλιπόντος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις μεταφράσεις της Οδύσσειας και της Ιλιάδας, τις οποίες και χαρακτήρισε “μεγάλες και επιτυχημένες μεταφραστικές απόπειρες”.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ, “ήταν απ’ αυτούς τους φιλολόγους που αν και κλασικός φιλόλογος ‘πατούσε’ και στη νεοελληνική φιλολογία” καθώς είχε γράψει και δημοσιεύσει αρκετά και για νεοέλληνες λογοτέχνες. “Είναι από τους λίγους ανθρώπους που μπόρεσαν να πατήσουν τόσο στέρεα και στο έδαφος της νέας ελληνικής λογοτεχνίας και στο έδαφος της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας, αλλά και στο έδαφος της νέας ελληνικής φιλολογίας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου.

Εξήρε δε τον ρόλο του από τη θέση του μέλους του Δ.Σ. του Ινστιτούτου, του προέδρου του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας επί σειρά ετών, αλλά και του συντονιστή μιας πολύ σημαντικής σειράς για την αρχαιογνωσία και την αρχαιογλωσσία στη μέση εκπαίδευση, που, όπως είπε, “είναι γραμμένη με το πνεύμα του Μαρωνίτη” και “δίνει σε οποιονδήποτε θα ήθελε να γνωρίσει τον αρχαίο κόσμο πάρα πολλές και χρήσιμες πληροφορίες με πολύ ωραίο τρόπο”.

Τη θλίψη του για την απώλεια του Δημήτρη Μαρωνίτη, έναν “δάσκαλο πολλών γενεών με το προσωπικό του στυλ”, εξέφρασε, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM” και ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, Δημήτρης Μαυροσκούφης.

Έχει προσφέρει πάρα πολλά και στην κλασική και στη νεοελληνική Γραμματεία […] Ό,τι και να πούμε για την προσφορά του είναι λίγα. Όχι μόνο στη Φιλοσοφική Σχολή της Θεσσαλονίκης, την οποία σφράγισε με την παρουσία του, αλλά και στη γενικότερη πνευματική και επιστημονική ζωή του τόπου, καθώς και στις Τέχνες” υπογράμμισε ο κ. Μαυροσκούφης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *