Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ-“ΠΛΑΝΗΤΗ Χ” ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ

H αναζήτηση του «Πλανήτη Χ» αποκαλύπτει και άλλα άγνωστα αντικείμενα του Ηλιακού Συστήματος

Στην «κούρσα» για την επιβεβαίωση της ύπαρξης ενός μέχρι τώρα άγνωστου ένατου πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα, οι Σκοτ Σέπαρντ (Carnegie Institution for Science) και Τσάντγουϊκ Τρουτζίλο (Πανεπιστήμιο Βόρειας Αριζόνα) έχουν παρατηρήσει σειρά αντικειμένων που δεν είχαν παρατηρηθεί ξανά στο παρελθόν, σε τεράστιες αποστάσεις από τον Ήλιο.

Οι Σέπαρντ και Τρουτζίλο έχουν υποβάλει τις ανακαλύψεις τους στο Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, για να οριστούν επίσημοι προσδιορισμοί. Ακόμη, ένα paper για τις ανακαλύψεις αυτές έχει επίσης γίνει δεκτό από το The Astronomical Journal.

Όσο περισσότερα αντικείμενα εντοπίζονται σε μεγάλες αποστάσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εντοπιστεί η θέση του ένατου πλανήτη, που ο Σέπαρντ και ο Τρουτζίλο έχουν προβλέψει ότι υπάρχει πέρα από τον Πλούτωνα, που έχει χάσει την «ιδιότητα» του πλανήτη. Ο εντοπισμός «μεταποσειδώνιων» (πέρα από τον Ποσειδώνα) αντικειμένων και των τροχιών τους μπορεί να βοηθήσει στο να διαπιστωθεί το μέγεθος και η απόσταση από τον Ήλιο του θεωρούμενου ένατου πλανήτη, καθώς η βαρύτητά του (εφόσον υπάρχει) επηρεάζει την κίνηση των μικρότερων αντικειμένων που βρίσκονται πέρα από τον Ποσειδώνα (χαρακτηρίζονται «μεταποσειδώνια» επειδή οι τροχιές τους γύρω από τον Ήλιο είναι μεγαλύτερες από του Ποσειδώνα).

Του 2014, οι Σέπαρντ και Τρουτζίλο είχαν πρωτοανακοινώσει την ανακάλυψη του 2012VP113 (στον οποίο είχε δοθεί το προσωρινό όνομα «Biden»), με την πιο μακρινή γνωστή τροχιά στο Ηλιακό Σύστημα. Παράλληλα, οι δύο επιστήμονες είχαν παρατηρήσει ότι το σύνολο των γνωστών απομακρυσμένων μεταποσειδώνιων αντικειμένων τείνουν να παρουσιάζουν παρόμοιες τροχιακές γωνίες. Αυτό οδήγησε στην εκτίμηση πως υπάρχει ένας πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο 200 φορές μεγαλύτερη αυτής της Γης.

«Αντικείμενα που εντοπίζονται πέρα από τον Ποσειδώνα κρατούν το κλειδί της προέλευσης και της εξέλιξης του Ηλιακού Συστήματος» εξηγεί ο Σέπαρντ. «Αν και πιστεύουμε πως υπάρχουν χιλιάδες από αυτά τα μικρά αντικείμενα, δεν έχουμε βρει πολλά από αυτά ακόμα, επειδή είναι πολύ μακριά. Τα μικρότερα αυτά αντικείμενα μπορούν να μας οδηγήσουν στον πολύ μεγαλύτερο πλανήτη που νομίζουμε ότι υπάρχει εκεί έξω. Όσο περισσότερα ανακαλύπτουμε, τόσο καλύτερα θα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο εξώτερο Ηλιακό Σύστημα».

Τα νέα αντικείμενα που έχουν υποβληθεί στο Minor Planet Center περιλαμβάνουν το 2014SR349, που παρουσιάζει τροχιακά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά των ήδη γνωστών απομακρυσμένων σωμάτων οι θέσεις και κινήσεις των οποίων οδήγησαν στην εκτίμηση περί ύπαρξης του «Πλανήτη Χ». Ένα άλλο που εντοπίστηκε, το 2013FT28, έχει και αυτό κάποια τέτοια παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά και κάποιες ενδιαφέρουσες διαφορές. Άλλο τέτοιο αντικείμενο είναι το 2014FE72.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *