Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΑΔΙΚΑ

Τα Λουλουδάδικα της Θεσσαλονίκης είναι μία μικρή περιοχή του κέντρου της πόλης. Ορίζεται από τις οδούς Κομνηνών, Φραγγίνη και Βασιλέως Ηρακλείου και παίρνει το όνομά της από τα υπαίθρια ανθοπωλεία που βρίσκονται εκεί. Εκεί βρίσκεται επίσης το Γιαχουντί Χαμάμ καθώς και καταστήματα τροφίμων, εστιατόρια, καφέ κ.ά. Σε μικρή απόσταση από εκεί βρίσκεται η Αγορά Μοδιάνο.

Πως όμως “γεννήθηκαν” τα λουλουδάδικα; Η ιστορία τους πάει αρκετά πίσω και πιο συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1950. Τότε, το Σωματείο Ανθοπωλών ήρθε σε συνεννόηση με τον Υπουργό Βορείου Ελλάδας για να στεγάσουν τα πλανώδια ανθοπωλεία τους, τα οποία και έστηναν στην περιοχή από το 1936. Στη συμβολή των οδών Κομνηνών με Βασιλέως Ηρακλείου μπροστά στην αγορά Μοδιάνο, δημιουργήθηκαν 11 μικρά καταστήματα που γέμισαν με χρώματα και αρώματα την περιοχή. Δίπλα στα “λουτρά της αγοράς”, τα γνωστά ως Παζάρ χαμάμ ή Γιαχουντί χαμάμ, έγραψαν τη δική τους ιστορία και ανέδειξαν την περιοχή ως το μεγαλύτερο παζάρι λουλουδιών της Θεσσαλονίκης.

 

Παλαιότερα ο κόσμος ψώνιζε περισσότερο εκεί. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην δημιουργία μεγάλων πολυκαταστημάτων αλλά και συνοικιακών αγορών που έκαναν την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, το θετικό είναι πως παρόλο που οι Θεσσαλονικείς μείωσαν τις αγορές τους από τα λουλουδάδικα, πολλοί είναι οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή.

 

Η κρίση, τα υψηλά τέλη που αναγκάζονται να πληρώνουν στον δήμο αλλά και η παρέμβαση της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μείωσε τον χώρο που δικαιούνταν τα καταστήματα, με αποτέλεσμα απο εκεί που υπήρχαν 11 καταστήματα σε έναν χώρο περίπου 200 τ.μ., σήμερα να έχουν απομείνει μόνο 5 καταστήματα, στα οποία συστεγάζονται δύο ανθοπωλεία. Τα τέλη που έπρεπε να πληρώνουν στον δήμο Θεσσαλονίκης ήταν δυσβάσταχτα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να επιβαρύνονται με επιπλέον πρόστιμα.  Για κάθε κατάστημα καλούνταν να πληρώσουν περίπου 9.500 ευρώ το χρόνο, ωστόσο φέτος ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο να μειωθούν στο μισό, γεγονός που ανακούφισε ιδιαίτερα τους καταστηματάρχες της περιοχής.

 

Επίσης, σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισαν πριν μερικά χρόνια με την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που ήθελε να αναδείξει το μνημείο και να τους διώξει από την περιοχή. Ευτυχώς μας λένε σε συνεργασία με τον τότε δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κατάφεραν να αποφύγουν αυτήν την δυσάρεστη για τους ίδιους κατάληξη. Σήμερα, έρχονται αντιμέτωποι με την κρίση, που όπως αναφέρουν έχει κάνει τα λουλούδια είδος πολυτελείας. Τα πλεονεκτήματα τους για να την αντιμετωπίσουν είναι η καλή ποιότητα και οι χαμηλές τιμές.

 

Φθάνοντας τα 65 χρόνια ζωής τα λουλουδάδικα κλεισμένα ανάμεσα σε ψηλές πολυκατοικίες διατηρούν την όψη της δεκαετίας του ’50 και παραμένουν μια ιδιατερη γωνιά της πόλης αξιοθέατη για επισκέπτες και Θεσσαλονικείς.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *