ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΑΠΘ ΣΤΟ ΠΟΣΕΙΔΙ: Η ΜΥΚΟΝΟΣ ΤΩΝ ΚΑΜΠΕΡΣ ΣΤΗΝ Β.ΕΛΛΑΔΑ!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος» το περασμένο Σαββατοκύριακο ο αριθμός των κατασκηνωτών άγγιξε τις 7.000, το ανώτατο όριο που μπορεί να δεχτεί η εγκατάσταση, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και όλο τον Ιούλιο, ενώ «έμφραγμα» αναμένεται τον Αύγουστο, όταν για πρώτη φορά θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης και φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μετά το «άνοιγμα» που επιχειρεί από τη φετινή χρονιά η διοίκηση του ΑΠΘ.

poseidi 3

Σε κάθε γωνιά

Η κατασκήνωση άνοιξε στις 24 Ιουνίου και από το πρώτο κιόλας Σαββατοκύριακο δέχτηκε χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, που βρήκαν εκεί τον κατάλληλο χώρο για μια πρώτη «αποσυμπίεση» αμέσως μετά τη στρεσογόνο εξεταστική περίοδο. Τη δεύτερη εβδομάδα υπήρξε πραγματική «έκρηξη», με τους κατασκηνωτές να καταλαμβάνουν με τις σκηνές τους κάθε γωνιά του χώρου, συνολικής έκτασης 135 στρεμμάτων.

Μόνο με το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής μεταφέρθηκαν εκεί το περασμένο Σαββατοκύριακο 5.000 άτομα(!), με τους λεωφορειούχους να εκμυστηρεύονται στους υπεύθυνους της δομής πως μόνο με το συγκεκριμένο δρομολόγιο βγάζουν μέσα σε δύο μήνες τα έσοδα ολόκληρης της χρονιάς. Εχουν υπάρξει και περιπτώσεις που τα λεωφορεία φτάνουν έξω από τον χώρο και επιστρέφουν γεμάτα, καθώς η δομή δεν χωράει άλλο κόσμο.

«Οι φοιτητές πάντα βρίσκουν χώρο, αλλά πάνω από έναν αριθμό αρχίζουμε να έχουμε προβλήματα στην ύδρευση, ακόμα και στην ηλεκτροδότηση», εξηγεί στο «Εθνος» ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κατασκήνωσης, Κωνσταντίνος Τοκμακίδης, ο οποίος θυμάται το μεσονύκτιο μπλακ άουτ του καλοκαιριού του 2014, όταν «2.000 φοιτήτριες έβαλαν ταυτόχρονα μπροστά τα… πιστολάκια για τα μαλλιά για να ετοιμαστούν για τη νυχτερινή τους έξοδο», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Δικαίωμα κατασκήνωσης στον χώρο έχουν οι φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί), οι διδάσκοντες, το ερευνητικό προσωπικό οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του ΑΠΘ καθώς και φιλοξενούμενοί τους.

Η δίμηνη περίοδος λειτουργίας του κάμπινγκ συνήθως μοιράζεται μεταξύ των παραπάνω κατηγοριών. Ο Ιούλιος «ανήκει» εθιμικά στους πρωτοετείς και δευτεροετείς, οι οποίοι «εφορμούν» κατά χιλιάδες αμέσως μετά τη λήξη της εξεταστικής και μετατρέπουν την εγκατάσταση σε ένα τεράστιο all day πάρτι, κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Αυτοί «αραιώνουν» από τα τέλη του μήνα, όταν συνηθίζεται να πηγαίνουν οι παλαιότεροι φοιτητές και οι μεταπτυχιακοί, που αναζητούν περισσότερη ησυχία, ενώ οι διδάσκοντες και οι υπάλληλοι προτιμούν τον Αύγουστο και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τροχόσπιτα ή μεγάλες σκηνές για τη διαμονή τους, σε αντίθεση με τους φοιτητές που στήνουν ένα «δάσος» από σκηνές των 2-3 ατόμων κάτω από τα πεύκα.

Για την εύρυθμη λειτουργία της κατασκήνωσης, η οποία για δύο μήνες φιλοξενεί στο εσωτερικό της μια μικρή πόλη χιλιάδων νέων ανθρώπων, ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες που περιγράφονται γραπτά και αναλυτικά στον κανονισμό λειτουργίας και επισύρουν για τους παραβάτες ποινές προστίμων, ακόμη και αποβολής από τον χώρο.

Οι υπεύθυνοι της εγκατάστασης είναι υποχρεωμένοι να ισορροπούν ανάμεσα στην κατά γράμμα τήρηση των κανόνων και στην επιείκεια που πρέπει να επιδεικνύουν απέναντι σε 20χρονα παιδιά που βρίσκονται σε περίοδο διακοπών.

Το πιο συχνό ζήτημα που καλούνται να επιλύσουν είναι η ενόχληση κατασκηνωτών από τους διπλανούς τους. Συνήθως γίνονται συστάσεις, αλλά δεν λείπουν οι περιπτώσεις κατάσχεσης ηχοσυστημάτων που παίζουν μουσική σε υψηλή ένταση.

poseidi 2

«Εισβολείς»

Καθημερινό είναι το «σαφάρι» των υπευθύνων φύλαξης για τους… λαθρεπιβάτες του χώρου, οι οποίοι σκαρφίζονται τους πιο ευφάνταστους τρόπους για να εισέλθουν παράνομα. «Πολλοί πηδούν την περίφραξη, άλλοι εισέρχονται από την παραλία, κάποιοι μπαίνουν ακόμα και… κολυμπώντας. Πετούν τα σακίδια από το εξωτερικό της περίφραξης, φορούν το μαγιό τους και μπαίνουν μέσω θαλάσσης», λέει ο κ. Τοκμακίδης.

Χωρίς χρέωση

Οι φοιτητές του ΑΠΘ έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν μικρές σκηνές έως 3 ατόμων χωρίς καμία χρέωση για τη διαμονή τους σ΄ αυτή ή για ημερήσια κοινόχρηστα, καταβάλλοντας μόνο 6 ευρώ εφάπαξ για την κάρτα εισόδου, που ισχύει για όλη τη σεζόν. Αν επιλέξουν μεσαία σκηνή (μεγαλύτερη των 12 τ.μ.) θα χρεωθούν με 1,5 ευρώ την ημέρα, ενώ 6 ευρώ είναι η χρέωση για τις μεγάλες σκηνές.

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, όπως και οι φιλοξενούμενοι των φοιτητών, χρεώνονται αντίστοιχα με 2 ευρώ για τις μικρές σκηνές, 3,5 ευρώ για τις μεσαίες και 6 ευρώ για τις μεγάλες, ενώ η κάρτα εισόδου κοστίζει 12 ευρώ.

Οι τιμές για τροχοσκηνές και τροχόσπιτα κυμαίνονται από τα 5,5 έως τα 8,5 ευρώ ημερησίως, ενώ η διαμονή στους οικίσκους κοστίζει 25 ευρώ. Οι υπεύθυνοι της δομής έχουν γίνει αποδέκτες παραπόνων, κυρίως από εργαζόμενους στο ΑΠΘ, για τις «τσιμπημένες» φετινές τιμές.

«Το μόνο που κάναμε ήταν να ενσωματώσουμε στις τιμές τον ΦΠΑ, τον οποίο πληρώνει το ίδρυμα. Προτιμούμε με τα χρήματα αυτά να πληρώνουμε για την εκπαίδευση και όχι για τις διακοπές», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Επιτροπής Κατασκήνωσης, αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Νικόλαος Βαρσακέλης, προσθέτοντας πως με την αλλαγή του αναδόχου έχουν πέσει αισθητά οι τιμές στο αναψυκτήριο του κάμπινγκ. Ο καφές σ΄ αυτό χρεώνεται 2 ευρώ (από 4 πέρυσι), ενώ στο εστιατόριο του κάμπινγκ οι μερίδες φαγητού κοστίζουν από 2,8 έως 3,8 ευρώ.

Με απόφαση της Επιτροπής και τη σύμφωνη γνώμη της Πρυτανείας του ιδρύματος, επιχειρείται από φέτος το «άνοιγμα» της κατασκήνωσης και σε φοιτητές εκτός ΑΠΘ. Αυτό θα γίνει μόνο για τον μήνα Αύγουστο και μόνο για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι θα πληρώνουν 9 ευρώ την κάρτα εισόδου (3 ευρώ παραπάνω από τους φοιτητές του ΑΠΘ) και θα χρεώνονται με 2 ευρώ για τα ημερήσια κοινόχρηστα.

«Οι καιροί είναι δύσκολοι και αποφασίσαμε να δώσουμε το δικαίωμα πρόσβασης και φθηνών διακοπών και σε παιδιά που φοιτούν σε άλλα ιδρύματα. Ξεκινάμε από φέτος με τα δύο συγκεκριμένα, θα δούμε πώς λειτουργεί, και από τις επόμενες περιόδους θα το επεκτείνουμε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στα ΤΕΙ», ανέφερε ο κ. Βαρσακέλης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *