ΚΑΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΚΟΥΡΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!

Με ικανοποίηση γίνεται δεκτή από το Δήμο Αριστοτέλη η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συνεδρίου(ΚΑΣ), που συνεδρίασε τη Δευτέρα με θέμα τη μετακίνηση ή όχι των αρχαιοτήτων από την περιοχή των Σκουριών και αποφάσισε τη διενέργια αυτοψίας τον Σεπτέμβριο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη επισημαίνει ότι με αυτή την απόφαση «αποσοβείται η άμεση μετακίνηση των αρχαιοτήτων από το εργοτάξιο των Σκουριών και κατά συνέπεια, η καταστροφή του σημαντικού αρχαιολογικού συνόλου, μοναδικού στο βορειοελλαδικό χώρο, το οποίο παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη μεταλλουργία στην αρχαία Μακεδονία και ειδικότερα στη περιοχή της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής».
και συνεχίζει αναφέροντας ότι «Πρόκειται για μια απόφαση που αναμενόταν από καιρό, αλλά είχε καθυστερήσει λόγω της αντίστοιχης καθυστέρησης της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με την εφαρμογή της μεθόδου του flash smelting, που αφορά σε ολόκληρο το επενδυτικό σχέδιο της μεταλλουργία στις Σκουριές.

Αυτό το θέμα διευθετήθηκε με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία επιστράφηκε στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» η Τεχνική Μελέτη για τη μεταλλουργία ως έχουσα ανακρίβειες και ατέλειες. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού, η Τεχνική Μελέτη πρέπει να επιστραφεί με τις απαραίτητες διορθώσεις εντός διμήνου από την έκδοσή της.

Επισημαίνεται ότι αν η εταιρεία δεν προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις της Τεχνικής Μελέτης για τη μεταλλουργία εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος ή αν απορριφθεί η εκ νέου κατατεθείσα Τεχνική Μελέτη, αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες στο μέλλον του επενδυτικού σχεδίου και θα συμβάλει στη διάσωση των αρχαιοτήτων που βρίσκονται εντός του εργοταξίου των Σκουριών, για το μέλλον των οποίων συνεδρίασε το ΚΑΣ. Και φυσικά θα διατελέσει αποφασιστικό ρόλο στη προστασία και διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος ολόκληρης της βορειοανατολικής Χαλκιδικής».
Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται ότι αποτελείθετική εξέλιξη η απόφαση του ΚΑΣ και συμβάλει στη προφύλαξή τους από την άμεση απομάκρυνση – και κατά συνέπεια – καταστροφή τους, ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες στο χώρο, όπως εισηγήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.
Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη,Γιώργιος Ζουμπάς, ο οποίος δήλωσε: «Ζητούμε όχι μόνο τη σωτηρία του αρχαιολογικού χώρου των Σκουριών, αλλά τα σωτηρία ολόκληρης της βόρειας Χαλκιδικής από τη μεταλλευτική εκμετάλλευση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *