ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ. ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Η “ΤΡ” Kαλεί όλους τους αναγνώστες της να συμμετέχουν στην έρευνα για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Άλλες καμουφλάρονται, άλλες εχουν υπερ10πλάσια ποσοστά ακτινοβολίας βλ.Χορτιάτη, άλλες απλώς δεν αναφέρονται.

Στείλτε τα μηνύματα και τις καταγγελίες σας στο thessalonikipostgr@gmail.com

Με βάση πρόσφατη μελέτη:

“Κατώτερα των θεσμοθετημένων ορίων είναι στην πλειονότητά τους τα αποτελέσματα των μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που διενεργούνται, μετά από καταγγελίες πολιτών και φορέων κυρίως για την ύπαρξη κεραιών κινητής τηλεφωνίας.”

Εσείς τι λέτε;

“Το αποτέλεσμα είναι αρνητικό σε όλες τις περιοχές που έχουμε μετρήσεις” αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νεκτάριος Μωραΐτης, από το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό του Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σημειώνει παράλληλα ότι οι πιο επιβαρυμένες περιοχές στη χώρα με την έννοια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι τα πάρκα κεραιών, ωστόσο αυτά βρίσκονται πάνω σε βουνά εκτός κατοικημένων περιοχών οπότε η ύπαρξή τους δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Σε ό,τι αφορά τις αστικές περιοχές διευκρινίζει ότι “δεν υπάρχουν ενδείξεις επιβάρυνσης από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία” και σημειώνει: “σίγουρα η Αττική έχει πυκνό αστικό πληθυσμό, μεγαλύτερη κίνηση από πλευράς τηλεπικοινωνιακού φορτίου και περισσότερες κεραίες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι επιβαρυμένη από κίνδυνο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας”.

Απευθυνόμενος στο ευρύ κοινό, ο κ. Μωραΐτης υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για το κινητό που κρατούμε στο χέρι παρά για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας καθώς ο τρόπος τοποθέτησής τους αλλά και εκπομπής σήματος είναι μελετημένος με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές. “Σε ό,τι αφορά το κινητό τηλέφωνο και εκεί ισχύει το μέτρον άριστον” προσθέτει.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο περιθώριο της παρουσίασης στη Θεσσαλονίκη του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (https: //paratiritirioemf.eeae.gr) που ξεκίνησε να λειτουργεί μεταδίδοντας πληροφορίες και τα αποτελέσματα μετρήσεων από πεντακόσιους σταθερούς σταθμούς και 13 κινητούς σταθμούς μέτρησης σε ειδικά διαμορφωμένα βαν, ένα για κάθε Περιφέρεια της χώρας. Από το βήμα της ημερίδας ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χρήστος Χουσιάδας, επανέλαβε όσα είχε αναφέρει και στην αντίστοιχη παρουσίαση προ ημερών στην Αθήνα, ότι αντίθετα με ό,τι πιστεύει η κοινή γνώμη, οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες βρίσκονται χαμηλά στη βάση της πυραμίδας των κινδύνων.

“Η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα κινδύνων από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι υψηλή σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. Η χώρα μας μαζί με την Ιταλία κατέχει την πρώτη θέση ενώ χαμηλή είναι η εκτίμηση των πολιτών στην αποτελεσματικότητα του κράτους. Όλοι πήραμε τα μηνύματα αυτά και προχωρήσαμε στην ανάπτυξη του Παρατηρητηρίου” τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Δημήτρης Τζώρτζης, στην παρέμβασή του μέσω skype στην ημερίδα. Επισήμανε, εξάλλου, ότι το Δίκτυο που δημιουργήθηκε είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μετρήσεις είναι αδιάβλητες και αντικειμενικές και χρησιμοποιούν τις διεθνείς αυστηρές προδιαγραφές.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρακολουθήσει τα επίπεδα εκπεμπόμενης ακτινοβολίας ανοίγοντας απλώς τον υπολογιστή του και μεταβαίνοντας στην αντίστοιχη ηλεκτρονική σελίδα, τόνισε ο κ. Χουσιάδας και κάλεσε τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας να είναι παρούσες και σε συνεργασία με το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται για το θέμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *