ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 130 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ 1100 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ!

Από την όπερα έως το τσίρκο: 130 εκδηλώσεις με 1.100 συντελεστές στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Εξήντα έξι παραγωγές και συμπαραγωγές υψηλής αισθητικής αξίας περιλαμβάνουν οι πολιτιστικές προτάσεις που απευθύνει στο ευρύ κοινό τοΜέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τους επόμενους 3,5 μήνες, από το μέσον Σεπτεμβρίου έως το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Πυκνό στη δομή του και πολύμορφο στο περιεχόμενό του, το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής προβλέπει 130 εκδηλώσεις για την παρουσίαση των 66 παραγωγών και συμπαραγωγών σε χρονικό διάστημα 105 ημερών με τη συμμετοχή 1.100 συντελεστών με διαφορετικές ειδικότητες. Διατρέχει δε διάφορα είδη τέχνης, από την όπερα, τη συμφωνική μουσική, το κλασικό τραγούδι, το μπαλέτο και την τζαζ έως την παντομίμα, το κουκλοθέατρο, το τσίρκο και τον κινηματογράφο. Παράλληλα, προεκτείνεται στο πεδίο των εκδηλώσεων λόγου, χάρη στη διοργάνωση σειράς ομιλιών και διαλέξεων με θέματα από τη σφαίρα της επιστήμης, του κινηματογράφου και της μουσικής.

Προλογίζοντας την παρουσίαση του νέου προγράμματος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΜΜΘ, Νικήτας Μυλόπουλος, έκανε λόγο για «νέα διαλεκτική σχέση του Μεγάρου Μουσικής με τους πολίτες» και πρόσθεσε: «Αυξάνουμε τις δικές μας παραγωγές, εγκαινιάζουμε το πρώτο οργανωμένο μουσικοεκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενισχύουμε τις συνεργασίες με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, αλλά και τους αντίστοιχους οργανισμούς της χώρας».

«Ένας 16άρης σε μετάβαση»

Ο ίδιος παρομοίασε το Μέγαρο Μουσικής με τον… 16άρη του Διονύση Σαββόπουλου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «έναν 16άρη που ενηλικιώνεται μέσα σε ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον, αναζητώντας ταυτότητα στην εποχή της κρίσης, με όλη την αγωνία και τον ριζοσπαστισμό της ηλικίας, αλλά και με επίγνωση του καθοριστικού του ρόλου στη συγκυρία. Έναν 16άρη σε μετάβαση».

Εξάλλου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ, Γεώργιος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, σημείωσε ότι «το νέο πρόγραμμα αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο και το πιο πολυδιάστατο που έχει παρουσιάσει ο ΟΜΜΘ έως σήμερα». Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει δοκιμασμένες παραγωγές και ασπάζεται δημιουργικούς πειραματισμούς. Εξασφαλίζει βήμα προβολής σε νέους δημιουργούς και αποδίδει τιμή σε παλαιότερους καλλιτέχνες. Ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα, αγκαλιάζει σταθερές αξίες, επενδύει στην εκπαίδευση, θέτει προϋποθέσεις για νέες, γόνιμες εξερευνήσεις και αναδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία του πολιτιστικού οργανισμού».

Ταυτοχρόνως με το καλλιτεχνικό πρόγραμμά του, ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Βόρειας Ελλάδας αναλαμβάνει φέτος ενεργό ρόλο στον τομέα της οργανωμένης εκπαίδευσης και προγραμματίζει 24 εργαστήρια και σεμινάρια για τους επόμενους 3,5 μήνες. Οι σχετικές δράσεις περιλαμβάνουν εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας και βιωματικής μάθησης. Αφορούν δε, μεταξύ άλλων, στην ελεύθερη μουσική δημιουργικότητα, στην παραγωγή ηχοτοπίων για άτομα με απώλεια ακοής και στη μύηση στον κόσμο του κουκλοθεάτρου.

Εισιτήρια από 5 ευρώ

Κατά τη νέα περίοδο ο ΟΜΜΘ υποστηρίζει και επεκτείνει τη χαμηλή τιμολογιακή πολιτική του, καθώς σχεδόν στο 50% των εκδηλώσεών του προσφέρει εισιτήρια αξίας 10 € (γενική είσοδος) και 5 € (μαθητές, φοιτητές, άνεργοι). Η μέση τιμή του γενικού αντιτίμου έχει υπολογιστεί σε 14,7 € και του μειωμένου αντιτίμου σε 7,1 €. Ακόμη όμως και στις πιο ακριβές παραγωγές, όπως αυτές της όπερας και του μπαλέτου, διατίθενται εισιτήρια σε οικονομικές τιμές, από 10 € έως 20 €. Με τον τρόπο αυτό, το Μέγαρο Μουσικής προσφέρει ποιοτικές προτάσεις εξόδου σε προσιτές τιμές εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Οι εκδηλώσεις της νέας περιόδου αρχίζουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου με τοReworks Forum, ένα πολυδύναμο και διαθεματικό φόρουμ, το οποίο φιλοξενεί ομιλίες, παρουσιάσεις και προβολές σχετικές με τη σύγχρονη μουσική, την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό. Παράλληλα, θα δοθούν δύο συναυλίες από το μυστηριώδη πιανίστα με τη μάσκα αντιλόπης, που ακούει στο όνομα Λάμπερτ (Lampert), και από το μινιμαλιστή συνθέτη Φεντερίκο Αλμπανέζε (Federico Albanese).

Ιδιαίτερη σημασία έχει η πανηγυρική επετειακή εκδήλωση για τα 25 χρόνια προσφοράς και δημιουργίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, η οποία θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή της Camerata Junior και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Τρικάλων.

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:

Μουσική Δωματίου

Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου

Τζαζ και έθνικ μουσική

Πειραματική & αυτοσχεδιαστική μουσική (κύκλος εκδηλώσεων Crossover)

Ελληνική & βυζαντινή μουσική

Κινηματογράφος

Διαλέξεις & ομιλίες

Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα, τον Πόλεμο & την Προσφυγιά

Μπαλέτο, Τσίρκο, Παντομίμα, Θέατρο

Κλασικό & σύγχρονο τραγούδι (κύκλος εκδηλώσεων Voices)

Όπερα

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *