ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Ποιοι θα επιβαρυνθούν από τις νέες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Νέες αλλαγές ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στα τέλη κυκλοφορίας με τους ιδιοκτήτες των οχημάτχν να καλούνται για μια ακόμα μία φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, στόχος των αλλαγών, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι να λειανθούν οι μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν σήμερα αναφορικά με τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας και εμφανίζονται κατά κύριο λόγο σε οχήματα σημαντικής διαφοράς στην ηλικία και τον κυβισμό.

Δεδομένη θεωρείται και η μεταβίβαση βάρους των τελών από παλαιότερα οχήματα υψηλού κυβισμού σε νεότερα. Έτσι, τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν:

-τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας με βάση τους ρύπους και για οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει πριν το 2010. Σημειώνεται ότι με βάση το σημερινό σύστημα ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας με τους ρύπους γίνεται για τα οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά, ενώ για τα παλαιότερα οχήματα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και το έτος πρώτης κυκλοφορίας. Με το σενάριο που εξετάζεται θα υπολογίζονται τα τέλη με βάση τους ρύπους και για οχήματα τα οποία έχουν πρωτοκυκλοφορήσει από την 1η Ιανουαρίου 2007. Από την αλλαγή αναμένονται μικρές ή μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για οχήματα ηλικίας σήμερα 6 έως 9 ετών.

-νέες κλίμακες υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα που τα τέλη τους υπολογίζονται με βάση του εκπεμπόμενους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα. Στο τραπέζι βρίσκεται η αύξηση του ποσού ανά γραμμάριο για τα οχήματα που εκπέμπουν πάνω από ένα όριο (π.χ. πάνω από 150 γραμμάρια)

-μείωση των τελών κυκλοφορίας για οχήματα μεγάλου κυβισμού και ηλικίας άνω των 15 ετών προκειμένου να δοθεί ουσιαστικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες τους που έχουν καταθέσει πινακίδες να τις παραλάβουν εκ νέου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *