ΞΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ “ΑΜΑΛΙΑ” ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4 ΧΡΟΝΙΑ!

Επαναλειτουργεί το ιστορικό θέατρο «Αμαλία»

Μέσα στους επόμενους μήνες, το θέατρο «Αμαλία» στη Θεσσαλονίκη, μια από τις ιστορικότερες  σκηνές της πόλης που αποτέλεσε και στέγη της περίφημης ομάδας «Πειραματική Σκηνή της ‘Τέχνης’», θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του στο κοινό, έπειτα από τέσσερα χρόνια ‘σιωπής’.

Όπως ακριβώς είχε προαναγγείλει πριν λίγες μέρες ο θεατρικός παραγωγός Θωμάς Χαρέλας μιλώντας στους 93.4 Στο Κόκκινο και στην εκπομπή «Με μια Ομπρέλα Κόκκινη» των Στράτου Κερσανίδη και Έλσας Σπυριδοπούλου, ο ίδιος μαζί με τον ηθοποιό Θωμά Βελισσάρη (από το θέατρο Εταιρότητα) και τον Γιάννη Γκουνταρά (από την εταιρεία Artminds), ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ξαναδώσουν ζωή σε ένα από τα πιο αγαπημένα θέατρα της πόλης, που «σίγησε» το 2012.

Όπως μάλιστα μας είχε προϊδεάσει ο κ. Χαρέλας, στο χώρο θα λειτουργήσει το πρώτο Εντατικό Εργαστήρι Υποκριτικής της πόλης σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Σακαλίδη, ενώ θα φιλοξενηθούν θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια, όπερα, εικαστικές και άλλες δράσεις. Σύντομα θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του θεάτρου.

Ιστορία σαράντα χρόνων

Το θέατρο «Αμαλία» αποτέλεσε πυρήνα πολιτισμού για περισσότερα από 40 χρόνια. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1968, αρχικά ως κινηματογράφος που παρουσίαζε ελληνικές κυρίως ταινίες της εποχής. Ως θέατρο λειτούργησε για πρώτη φορά στις 17 Οκτωβρίου 1972, με πρωτοβουλία μελών του Θεατρικού Εργαστηρίου της «Τέχνης» (μετέπειτα Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης, με τους Κώστα Γακίδη, Ρούλα Πατεράκη, Μιχάλη Γούναρη, Ελένη Μακίσογλου κ.α.). Εν συνεχεία, κατά την περίοδο 1974 με αρχές του ’80 λειτούργησε και πάλι ως κινηματογράφος (αυτή τη φορά και… αισθησιακών ταινιών) και από τα τέλη του 1980 έως το 2012 υπήρξε η στέγη της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του θεατρολόγου Νικηφόρου Παπανδρέου.

Σ’αυτή την τελευταία περίοδο λειτουργίας του κατόρθωσε να γίνει από τη μια, φυτώριο για πολλούς μετέπειτα γνωστούς ηθοποιούς και από την άλλη, ένας από τους πιο αγαπημένους χώρους για τους θεατρόφιλους και όχι μόνο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *