ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ. ΟΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΒΡΗΣ.

Ένας μαραθώνιος “ιδιωτικής” δημοπρασίας έφτασε στο τέλος του και τα ονόματα των “4” ανακοινώθηκαν: Καλογρίτσας, Μαρινάκης, Αλαφούζος και Κυριακού είναι οι νέοι, νόμιμα αδειοδοτημένοι καναλάρχες που σηματοδοτούν τη νέα εποχή στο τηλεοπτικό τοπίο της Ελλάδος.

Αναρωτιέμαι και εγώ λοιπόν, μήπως αυτή ήταν μόνο η αρχή; Μήπως αφού κριθεί πετυχημένο το σύστημα νομιμοποίησης των ΜΜΕ μέσω δημοπρασιών, επόμενη στάση να είναι οι ραδιοφωνικές συχνότητες; Ραδιοφωνικές συχνότητες που είναι δυσανάλογα υπεράριθμες σε σχέση με την “διαφημιστική πίτα” που μοιράζεται στην εκάστοτε πόλη; Για παράδειγμα καμια πενηνταριά συχνότητες υπάρχουν μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης…

Ραδιοφωνικές συχνότητες που υπάρχουν-για να υπάρχουν- λειτουργούν ως playlist καταργώντας την έννοια του ραδιοφώνου ως μέσω ψυχαγωγίας, συντροφικότητας και ενημέρωσης. Και μάλιστα αυτής της μορφής τα ραδιόφωνα έχουν μερίδιο και απο την διαφημιστική πίτα, παρουσιάζοντας ευατόν ως non-stop μουσικό πρόγραμμα χωρίς να απασχολούν ούτε έναν ραδιοφωνικό παραγωγό. Με την Ραδιοφωνία τί γίνεται παίδες; Αφήνουμε στην άκρη την τηλεόραση που ακόμα και σε περίοδο ισχνών αγελάδων είχε θετικό ισοζύγιο, η Ελληνική ραδιοφωνία βάλλεται πανταχόθεν καταλήγοντας ένα κανάλι youtube στα ραδιόφωνα των οδηγών.

Αυτό θα γίνει μόνο όταν αποδειχτεί εμπράκτως η επιτυχία των εν λόγω δημοπρατημένων τηλεοπτικών αδειών βεβαίως. Με πάμπολα τα ερωτήματα και τις αμφιβολίες της Κομισιόν για την την κλειστή διαδικασία αλλα ενδεχομένως και των ονομάτων που πλειοδότησαν.

Το σίγουρο είναι πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος, το ραδιοφωνικό τοπίο χρειάζεται μια νέα αρχή αφού οι  άδειες που κυκλοφορούν στην αγορά της χώρας είναι κατοχυρωμένες ως ερασιτεχνικές άδειες και δεν μπορούν να μοιραστούν όλοι την ίδια αγορά γιατί απλούστατα δεν το δικαιούνται. Άλλοι έχουν επενδύσει υπέρογκα ποσά για να γίνουν συντροφιά, ψυχαγωγία και ενημέρωση και άλλοι απλώς πλήρωσαν έναν dj για μια playlist μη απασχολώντας ραδιοφωνικό παραγωγό-ούτε έναν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *