ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΜΕ ΤΟ… ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

Επτά παραβάσεις σε σχολικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη με… τον αγιασμό!

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, η προστασία των μαθητών, η ασφαλής πρόσβαση και οδική μεταφορά τους από και προς τις σχολικές εγκαταστάσεις, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2016-2017, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, διένειμαν σήμερα, σε μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της πόλης και του ευρύτερου Νομού Θεσσαλονίκης, έντυπα κυκλοφοριακού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα έδωσαν συμβουλές και οδηγίες στους μαθητές και στους γονείς τους, σχετικά με την κυκλοφοριακή τους συμπεριφορά, ειδικότερα δε για τη χρήση των διαβάσεων πεζών, των πεζοδρομίων, τη συμμόρφωση τους με τους φωτεινούς σηματοδότες κλπ.

Επιπλέον, με στόχο τη διαμόρφωση των απαραίτητων συνθηκών οδικής ασφάλειας για τους μαθητές, έχουν ήδη διαβιβαστεί οδηγίες προς τις υφιστάμενες Αστυνομικές Υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η πραγματοποίηση τακτικών ελέγχων στα σχολικά λεωφορεία.

Ήδη, κατά την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής περιόδου από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης:

•             πραγματοποιήθηκαν 85 έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία και

•             βεβαιώθηκαν επτά παραβάσεις, από τις οποίες:

Δύο αφορούν στην μη αναγραφή ορίων ταχύτητας

Μία αφορά σε στέρηση προβλεπόμενης άδειας οδήγησης

Μία αφορά σε στέρηση δελτίου τεχνικού ελέγχου

Τρεις αφορούν διάφορες άλλες τροχονομικές παραβάσεις.

Οι ενέργειες της ανωτέρω Υπηρεσίας για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου με διαλέξεις κυκλοφοριακής αγωγής, από Αξιωματικούς της Τροχαίας και με προληπτικούς τροχονομικούς ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία.

Στην προσπάθεια αυτή, ζητείται η συμμετοχή των εκπαιδευτικών, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, των παιδιών και κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη.

Για το λόγο αυτό, παρακαλούνται οι γονείς να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες:

– Να αναζητούν την πιο ασφαλή διαδρομή που πρέπει να ακολουθεί το παιδί τους, για να φθάσει και να επιστρέψει από το Σχολείο του. Η πιο σύντομη διαδρομή δεν είναι απαραίτητα και η πιο ακίνδυνη.

– Όταν καταλήξουν στην πιο ακίνδυνη διαδρομή, να την διανύσουν πολλές φορές με το παιδί τους, έτσι ώστε να αποτυπωθεί σωστά.

– Ακολουθώντας καθημερινά την ίδια διαδρομή, θα μπορεί σιγά-σιγά να γνωρίσει όλες τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες του δρομολογίου και κατά συνέπεια τους ενδεχόμενους κινδύνους.

– Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Πρέπει να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν οχήματα.

– Να κρατούν πάντα από το χέρι το παιδί τους, που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.

– Να μάθουν στο παιδί τους ότι, ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών, πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει ο προσεκτικός έλεγχος του δρόμου αριστερά και δεξιά.

– Ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν στους οδηγούς να αντιληφθούν καλύτερα την παρουσία του παιδιού στο δρόμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *