ΠΙΚ ΝΙΚ URBAN FESTIVAL THESSALONIKI VOL.5! ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΓΑΒΡΗ.

Μουσική, σινεμά και πικ-νικ σε ένα φεστιβάλ που σαν σκοπό έχει να επαναπροσδιορίσει τον χαρακτήρα των αρχαιολογικών χώρων.

2

Η Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, στα τέλη Αυγούστου, γεμίζει μία ακόμη φορά καλαθάκια, καρό τραπεζομάντηλα, πορτοκαλάδες, τρομπέτες και τρομπόνια, ανεμιστήρες, ποπ κορν, πεπόνια με τη βούλα και σούπερ ήρωες. Το ΠΙΚ ΝΙΚ Urban Festival διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά και η πόλη αποχαιρετά το καλοκαίρι με το μεγαλύτερο αστικό πικ νικ, φρέσκιες μουσικές και εικόνες γεμάτες συναισθήματα. Όπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ διοργανώνεται με την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΓΑΒΡΗ: ΑΘΗΝΑ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

1) 5ο ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival, μια ιδέα που συνδυάζει Θεσσαλονίκη, μουσική, σινεμά και επικοινωνία σε έναν χώρο που σε ταξιδεύει στον χρόνο, πως προέκυψε η ιδέα αυτή; 
Η ιδέα για την πραγματοποίηση του ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival, ενός φεστιβάλ δηλαδή που παροτρύνει τον κόσμο να κάνει πικ-νικ στο εσωτερικό ενός αρχαιολογικού χώρου, ενώ ταυτόχρονα βλέπει ταινιες και ακούει ζωντανή μουσική, έρχεται από τη Βαρκελώνη. Εκεί, εδώ και 14 χρόνια πραγματοποιείται ένα αντίστοιχο φεστιβάλ, το Sala Montjuic, κατά τη διάρκεια του οποίου, για έναν μήνα στήνεται ένα υπαίθριο σινεμά στο εσωτερικό του μεσαιωνικού κάστρου του Montjuic. Έτυχε να βρεθούμε εκεί, να ζήσουμε το φεστιβάλ και φεύγοντας αναρωτηθήκαμε “Γιατί όχι και στη Θεσσαλονίκη;”. Οι ελληνικές πόλεις έχουν δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους διάσπαρτους στον ιστό τους που συνήθως τους προσπερνάμε αδιάφορα. Το ΠΙΚ-ΝΙΚ έχει στόχο να δώσει νέα ζωή σε αυτούς τους χώρους, ενεργοποιώντας την παρουσία τους στη σύγχρονη πόλη.

2) Κάθε χρόνο ο κόσμος φαίνεται να αγκαλιάζει όλο και περισσότερο την ιδέα αυτή, τι να περιμένει φέτος; 
Φέτος είναι η πέμπτη διοργάνωση του ΠΙΚ-ΝΙΚ και όπως λέμε, έχουμε βάλει τα δυνατά μας να είναι πιο διασκεδαστικό και “δροσερό” από ποτέ. Καταρχήν, το φεστιβαλ φέτος διαρκεί τέσσερις ημέρες, ώστε να έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το χώρο περισσότεροι επισκέπτες! Επίσης, φέτος πειραματιζόμαστε περισσότερο με το πρόγραμμα. Στο μουσικό μέρος, 7 μουσικά σχήματα της πόλης θα περάσουν από την σκηνή του ΠΙΚ-ΝΙΚ, φέρνοντας πολύ διαφορετικούς ήχους, από jazz και ροκ, σε indie folk και minimal. Επιπλέον, φέτος θα συνεργαστούμε με την Φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που θα παρουσιάσει ένα πολύ ξεχωριστό πρόγραμμα. Στο κινηματογραφικό κομμάτι, φέτος συνεργαζόμαστε με το Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Νάουσας για τις ταινίες μικρού μήκους, ενώ οι τέσσερις ταινίες που έχουμε επιλέξει για να κλείσουν καθεμία από τις τέσσερις ημερες του φεστιβάλ, αφηγούνται ιστορίες από το Μπουένος Άιρες μέχρι το Βερολίνο και από τις ερήμους των ΗΠΑ, στην Παλαιστίνη.
3) Γιατί η Ρωμαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης επελέγει ως τόπος διεξαγωγής, βρήκατε αντιστάσεις από την πολιτεία;  
Όταν αφηγούμαστε την ιστορία του ΠΙΚ-ΝΙΚ, πάντα στεκόμαστε στο κομμάτι της πραγματοποίησής του μέσα σε έναν τόσο σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο. Δεν είναι δηλαδή ούτε η εμπειρια του αστικού πικ-νικ, ούτε η μουσική, ούτε το υπαίθριο σινεμα το κεντρικό χαρακτηριστικό του φεστιβάλ, αλλά η τοποθέτησή του στο εσωτερικό ενός αρχαιολογικού χώρου. Όταν προτείναμε πρώτη φορά την ιδέα στην εφορεία αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης το 2012, δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ κάτι ανάλογο σε αρχαιολογικό χώρο στην Ελλάδα. Παρολαυτα, μας άκουσαν με μεγάλο ενθουσιασμό και μας υποστήριξαν απόλυτα στην πραγματοποίηση του. Με τα χρόνια, συναντήσαμε πολλους ένθερμους υποστηρικτές αλλά βρέθηκαν κι εκείνοι που μας αντιμετώπισαν με επιφύλαξη. Είναι λογικό βεβαίως και αυτό γιατί αν κανείς δεν έχει ζήσει την εμπειρία του ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival, δεν μπορεί να φανταστεί πώς χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να περνάνε από έναν αρχαιολογικό χώρο και στο τέλος να μην μένει πίσω το παραμικρό σκουπιδάκι, το παραμικρό ίχνος. Ομως έτσι ακριβώς συμβαίνει! Είναι συναρπαστικό πως κάθε χρόνο μας προσεγγίζουν φορείς από άλλες πόλεις με σκοπό να δούμε πώς μπορεί το ΠΙΚΝΙΚ να ταξιδέψει και σε άλλους χώρους, σε όλη την χώρα. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός μας!!
4) Τι να περιμένουμε να δούμε φέτος; 
Το φετινό ΠΙΚ-ΝΙΚ Urban Festival, ξεκινάει την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, και για τέσσερις ημέρες, θα περάσουν από τη σκηνή του επτά ανερχόμενα μουσικά σχήματα της Θεσσαλονίκης (Super Stereo, Penguins from Far West, Rundays, Inner Sail, BrightSide., Elevation Trio, Balloon Over Glasgow) αλλά και η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ στον “θερινό κινηματογράφο” του ΠΙΚ-ΝΙΚ, θα προβληθούν οι ταινίες O Brother Where Art Thou, Goodbye Lenin, Medianeras, Etz Limon που φέρνουν μοναδικές ιστορίες από όλο τον κόσμο, κατευθείαν στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης. Τέλος, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, παρουσιάζει μερικές από τις ταινίες μικρού μήκους που διακρίθηκαν στη τελευταία διοργάνωση του κινηματογραφικού φεστιβάλ. Όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ, με κάθε λεπτομέρεια, υπάρχει στην ιστοσελίδα του www.urbanpicnic.gr
3
5) Ρομαντικοί, εναλλακτικοί , ενεργοί πολίτες της Θεσσαλονίκης , οικογένειες.. σε ποιους απευθύνετε το Πικ-ΝΙΚ Urban Festival; 
Το ΠΙΚ-ΝΙΚ είναι μάλλον από τα λίγα φεστιβάλ που απευθύνεται κυριολεκτικά σε όλους, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, χωρίς καμία εξαίρεση. Τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, έχουν περάσει από τη Ρωμαϊκή Αγορά βρέφη στα καροτσάκια τους και μικρά παιδιά που γνωρίζουν την πόλη τους τώρα αλλά και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που μας λένε ότι ζούν όλη τους τη ζωή δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά και δεν την έχουν επισκεφτεί ποτέ. Πέρα από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης όμως, το ΠΙΚ-ΝΙΚ, απευθύνεται και στους επισκέπτες της γιατί τους δίνει την ευκαιρία όχι απλά να επισκεφτούν έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης αλλά και να τον βιώσουν.
6) Λίγα λόγια για τους αναγνώστες μας.. 
Μετά από όλα αυτά, δεν έχω νομίζω τίποτα περισσοτερο να πω! Ετοιμάστε καλαθάκια και καρό τραπεζομάντηλα και ραντεβού στη Ρωμαική Αγορά 1-4 Σεπτεμβρίου! Αυτό το ΠΙΚ-ΝΙΚ θα είναι τόσο φαν!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *