“ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΑ-ΦΡΑΓΜΑ ΘΕΡΜΗΣ”. ΕΝΑΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΑΣΤΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος.

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων. Προσβάσιμη τοποθεσία ακόμα και λεωφορείο του ΟΑΣΘ: 58 γραμμή με κατ/νση διασταύρωση Χορτιάτη, βρίσκεται η τοποθεσία “Πλατανάκια” που ανήκει στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Λίγο πιο ψηλά, στον Χορτιάτη ξεκινά μια μαγευτική διαδρομή μέσα σε ό,τι απέμεινε απο την “αγρια φύση” της Θεσσαλονίκης, με τελικό προορισμό την περιοχή του φράγματος της Θέρμης (Δήμος Θέρμης). Μετά το πρόσφατο οδοιπορικό απο τα “Πλατανάκια” προς τον τελικό προορισμό, χαρά, ενθουσιασμός, αδρεναλίνη και εν τέλει έντονος σκεπτικισμός για την αδιαφορία που δείχνουν οι δήμοι για την εν λόγω τοποθεσία η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει βασικό πόλο έλξης των αναβατών, οδοιπόρων και γενικά όλων των Θεσσαλονικέων.

Είτε για να ξεσκάσεις είτε για να πάρεις ανάσες είτε για να γυμναστείς , η “όαση” αυτή βρίσκεται κοντά σε όλους μας και μόνο λίγοι ή παλαιότεροι γνωρίζουν τα μυστικά της διαδρομής αυτής.

Ανάμεσα σε πικροδάφνες, ρυάκια, πλατάνια και περιοχές γεμάτες θάμνους και μικρά ή μεγάλα δέντρα, πηγές, επιβλητικούς βράχους, γέφυρες και απέραντο πράσινο-μέχρι τον ορίζοντα, ένας ζωντανός βιότοπος επιμένει να βρίσκεται εκεί σε πείσμα της τσιμεντούπολης που όλο και ανεβαίνει προς τον Χορτιάτη.

Μονοπάτια δύσβατα , σκουπίδια, επικίνδυνα υπολείμματα απο φωτιές που μία τους σπίθα αρκεί για να “λαμπαδιάσει” όλος αυτός ο βιότοπος, δεντρύλια τα οποία έχουν καταμασηθεί απο κατσίκια και πρόβατα, παρατημένα τραπέζια πικνικ και μια κτηνοτροφική μονάδα παρατημένη στο βάθος της διαδρομής είναι κάποιες απο τα σημάδια που δείχνουν την ολοφάνερη εγκατάλειψη αυτού του υπέροχου προορισμού στο έλεος του Θεού και του ανθρώπου. Μαθαίνω πως εκεί κοντά υπάρχει πίστα μοτο-κρος που είναι εντελώς παράταιρη σε σχέση με την ηρεμία και την μαγεία της φύσης που αναδεικνύεται στην διαδρομή των 9,5 km.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, που είναι οι αρχές; Τι κάνουν για την ανάδειξη αυτού του μαγευτικού τοπίου ως τοπικό δρυμό; Τι κάνουν για να εμποδίσουν τον οποιονδήποτε να καπηλευθεί ή να καταστρέψει ακόμα αυτή την περιοχή; Που είναι η περιφέρεια και ποιο το σχέδιό της για “ανάπλαση” και εξωραϊσμό; Όταν έχεις τέτοια μέρη δίπλα στο σπίτι σου πρέπει να τα αναδείξεις. Με καλό σχεδιασμός, κρεμαστές γεφυρούλες και πόσιμο νερό στις πηγές καθώς και με την απαιτούμενη πυροπροστασία, νομίζω πως η Θεσσαλονίκη έχει ακόμα έναν όμορφο προορισμό, σε απόσταση 10 λεπτών απο το κέντρο της πόλης μάλιστα!

fragma 7 fragma2 fragma3 fragma 4 fragma 6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *