ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ “ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ” ΤΟ ΜΟΝΑΧΟ. ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΑ ΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Η γερμανική αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από ένα εμπορικό κέντρο του Μονάχου όπου ακούστηκαν πυρά λίγο πριν τις 20:00. Ως αυτή την ώρα η αστυνομία επιβεβαιώνει πως υπάρχουν τουλάχιστον 6 νεκροί, ενώ κάνει λόγο για τρεις δράστες οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις περί ισλαμιστικής τρομοκρατικής ενέργειας, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου, σύμφωνα το περιοδικό Focus. «Βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας», εξήγησε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ o δημοσιογράφος της εφημερίδας Bild στο Μόναχο Γιούλιαν Ρέπκε σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε για πιθανόν «δεξιά» κίνητρα των δραστών της επίθεσης.

AdTech Ad

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Focus, διαδικασία σύλληψης βρίσκεται πιθανόν σε εξέλιξη στην περιοχή του εμπορικού κέντρου «Olympia». Σύμφωνα με τις ίδιες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο δράστης έφερε σακίδιο με εκρηκτικά.

Το Μόναχο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» λόγω «μιας κατάστασης αμόκ», ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους και να χρησιμοποιούν το σύστημα προειδοποίησης «Κatwarn» μέσω των smartphones, ενώ τέθηκε σε ισχύ κατάσταση συναγερμού για «πιθανό μεγάλο αριθμό τραυματιών» στα νοσοκομεία της περιοχής, ο οποίος προβλέπει και ανάκληση των αδειών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν συγκάλεσαν έκτακτη «συνάντηση (για τη διαχείριση της) κρίσης» της τοπικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το RTL οι ένοπλοι έχουν διαφύγει, ενώ έκλεισε και κοντινός σταθμός του Μετρό αλλά και ο σιδηροδρομικός σταθμός του Μονάχου. Η Bild ανέφερε πως σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον ένας δράστης αυτοκτόνησε.

Προσωπικό και πελάτες στο εμπορικό κέντρο, περίπου 100 άτομα, κρυβόντουσαν μέχρι πρότινος  ακόμη μέσα στο κτίριο, το οποίο εκκενώθηκε λίγο πριν τις 23:00. Ακούστηκαν «πολλοί πυροβολισμοί, δεν μπορώ να πω πόσοι, πάντως πολλοί», είπε νωρίτερα, μια υπάλληλος μιλώντας στο Reuters τηλεφωνικά. «Όλος ο κόσμος που βρισκόταν έξω μπήκε ουρλιάζοντας μέσα στο κατάστημα και είδα έναν άνθρωπο να κείτεται στο έδαφος που ήταν τόσο βαριά τραυματισμένος που είναι βέβαιο ότι δεν σώθηκε», συνέχισε η ίδια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *