ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κύριος Μπουτάρης, προκειμένου να ικανοποιηθεί ένα αίτημα πολλών ετών από μέρους της μουσουλμανικής κοινότητας, αλλά και να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες που έχουν προκύψει εξαιτίας της φιλοξενίας στην πόλη μεγάλου αριθμού προσφύγων, μίλησε ξεκάθαρα για την προοπτική δημιουργίας ισλαμικού τεμένους στην πόλη μας.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μιλώντας στη «Θ», το μουσουλμανικό νεκροταφείο μπορεί να χωροθετηθεί σε χώρο των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου, έκτασης περίπου πέντε στρεμμάτων, ο οποίος μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν σαν αποθηκευτικός χώρος του τμήματος καθαριότητας. «Η διαμόρφωση ενός τμήματος για τον ενταφιασμό αλλοθρήσκων δεν αντιβαίνει σε καμία από τις διατάξεις που ρυθμίζουν τη λειτουργία των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Ο Γιάννης Μπουτάρης γνωστοποίησε, μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ότι μέχρι σήμερα ο δήμος Θεσσαλονίκης έδωσε άδεια για τον ενταφιασμό περίπου έξι μουσουλμάνων προσφύγων. «Το πρόβλημα βρίσκεται μπροστά μας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Κάπου πρέπει να ταφούν και οι άνθρωποι αυτοί. Δεν είναι δυνατόν να τους στέλνουμε στην Ξάνθη», παρατήρησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να προετοιμάσουν εισήγηση για τη δημιουργία αυτού του τμήματος αλλοθρήσκων στο χώρο των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου. Η εισήγηση αυτή αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Το θέμα της εξασφάλισης ακινήτου για τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου απασχολεί εδώ και χρόνια και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας. Μόλις πριν από λίγους μήνες ο πρόεδρος του οργάνου, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ζήτησε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την παραχώρηση οικοπέδου στις παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος, ώστε να εξυπηρετούνται οι μουσουλμάνοι της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η έλλειψη μουσουλμανικού κοιμητηρίου -η αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας του οποίου προβάλλει καθημερινά και με επιτακτικό τρόπο- είναι ένα οξύ πρόβλημα, που απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της Κεντρικής Μακεδονίας», υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου στην επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό.

Το χώρο των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου φαίνεται να προκρίνει ως καταλληλότερο η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη και για την κατασκευή κέντρου αποτέφρωσης νεκρών.

Πρόθεση του δήμου Θεσσαλονίκης είναι το κέντρο αποτέφρωσης να κατασκευαστεί στην έκταση των περίπου 500 στρεμμάτων, πλάι στα κοιμητήρια, όπου επί σειρά ετών λειτουργεί δημοτικό φυτώριο. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών, το οίκημα που θα στεγάσει τις λειτουργίες του αποτεφρωτηρίου θα αναπτυχθεί σε περίπου 600 τ.μ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη δημιουργίας αποτεφρωτηρίου, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 έως 1.500 αποτεφρώσεις γίνονται ετησίως από γραφεία τελετών της Ελλάδας στη Βουλγαρία, με μεγάλο οικονομικό αλλά και συναισθηματικό κόστος για τους συγγενείς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *