ΣΤΟ “ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ” ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟ “NO BORDER CAMP”

Η διοργάνωση μπήκε και επισήμως στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών. Να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση που διαπιστωθεί τέλεση αξιόποινων πράξεων στο «No Border Camp» ζήτησε από την αστυνομία η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Σύρμω Κακάλη, καθώς οι αλληλέγγυοι φέρονται ότι παραβίασαν την πόρτα του κτιρίου της Νομικής Σχολής προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές να την ενημερώσουν για τα αδικήματα που τυχόν τελέστηκαν και ποιες ενέργειες έκαναν.

Μετά την εγκατάσταση στους υπαίθριους χώρους της πανεπιστημιούπολης των πρώτων ομάδων αλληλέγγυων, οι πρυτανικές αρχές αλλά και η αστυνομία ενημέρωσαν την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, Ιωάννα Ζωγράφου, που έδωσε εντολή συλλήψεων με την αυτόφωρη διαδικασία αμέσως μόλις διαπιστωθούν αξιόποινες πράξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία παρακολουθεί στενά την πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ «μέσα κι έξω», ενώ βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα εφόσον κριθεί απαραίτητο να δράσει.

«Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να κυκλοφορούν, να κάνουν πορείες, εκδηλώσεις και να διαμαρτύρονται. Θα κινηθούμε μόνο σε περίπτωση διάπραξης αδικημάτων», ξεκαθάρισε ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στην «Εφ.Συν.».

Κατάληψη στη Νομική

Ηδη χθες, στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων, έγινε μία σύλληψη ενός νεαρού Βρετανού για οπλοκατοχή, καθώς στο Ι.Χ. αυτοκίνητό του βρέθηκαν ένα μαχαίρι και μια σιδηρογροθιά. Μαζί του προσήχθη μια κοπέλα από την Ολλανδία, που όμως αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερη. Η αστυνομία ωστόσο δεν ξεκαθάρισε αν το ζευγάρι σχετίζεται με το κάμπινγκ.

Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι ομάδα νεαρών παραβίασε τη βόρεια είσοδο της Νομικής Σχολής και προχώρησε σε κατάληψη του κτιρίου με στόχο να χρησιμοποιούνται οι χώροι υγιεινής από τους αλληλέγγυους.

Η είσοδος σε καθηγητές και φοιτητές, όπως καταγγέλλεται, απαγορεύτηκε. Τριγύρω έχουν σταθμεύσει αυτοκινούμενα οχήματα με γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας και στήθηκαν σκηνές, ενώ οργανώθηκε μαγειρείο με μεγάλα καζάνια. Στήθηκε ακόμη κι εξέδρα για εκδηλώσεις και συναυλίες.

«No Border Camp», Αριστοτέλειο Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης

Στο κάμπινγκ αναμένονται περίπου 1.500 άτομα από Ελλάδα και εξωτερικό. «Δεν ξέρουμε ποιοι και πόσοι είναι, δεν έχει επικοινωνήσει κανείς μαζί μας, δεν ζητήθηκε άδεια, ούτε ενημερώθηκε το Πανεπιστήμιο και προφανώς δεν έχει δοθεί» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας.

«Τη νύχτα κατέφτασαν ήδη οι πρώτοι 50 για να προετοιμάσουν το έδαφος. Πληροφορήθηκα ότι μετέφεραν τέσσερα μεγάλα καζάνια για να μαγειρεύουν. Δεν είναι δυνατόν μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου να γίνονται τέτοια πράγματα.

»Πρόκειται για άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην πλειονότητά τους από το εξωτερικό, κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες, άτομα που θα πραγματοποιούν πορείες και διαδηλώσεις στη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ συναυλίες και εκδηλώσεις στους χώρους του Πανεπιστημίου», ανέφερε φανερά ενοχλημένος ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Θεόδωρος Λαόπουλος.

Ερώτηση για το καμπ αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, το οποίο ονομάζει… «κατάληψη» στους χώρους του ΑΠΘ, κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου, προς τους υπουργούς Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η βουλευτής επισημαίνει ότι τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες ως συνταγματική επιταγή προηγούνται οποιασδήποτε επιφύλαξης που μπορεί να αφορά τις πιθανές συνέπειες μιας ανοικτής εκδήλωσης. Ομως εδώ πρόκειται για χώρο πανεπιστημιακό για τον οποίο η πρυτανική αρχή πρέπει και οφείλει σύμφωνα με τον νόμο να εφαρμόζει τα δέοντα, περιφρουρώντας τις ακαδημαϊκές ελευθερίες εντός και εκτός πανεπιστημιακής αίθουσας…

«Σε καμία περίπτωση, δεν νοείται οποιαδήποτε εξωπανεπιστημιακά στοιχεία αυτοβούλως να διοργανώνουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε χώρο στον οποίο ούτε ανήκουν, ούτε τους ανήκει, ούτε οποιαδήποτε άδεια έχουν ζητήσει ή λάβει», επισημαίνει.

Η αντιπολίτευση

Να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ζητά από την κυβέρνηση η Ν.Δ., καθιστώντας την υπεύθυνη για την ασφάλεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά την κατάληψη από εκατοντάδες άτομα που χρησιμοποιούν τους χώρους του για κατασκήνωση.

Σε δήλωσή του ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, τόνισε πως το ΑΠΘ, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, παραδίδεται στο έλεος των καταληψιών.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης. «Κάθε μέρα που περνάει αναδεικνύεται το πολιτικό κενό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.», υπογραμμίζει ο κ. Χρηστίδης και προσθέτει: «Οι μόνιμοι τηλεοπτικοί θαμώνες υπουργοί έχουν χάσει τη φωνή τους μπροστά στην άθλια εικόνα του κάμπινγκ στο ΑΠΘ. Ούτε μια δήλωση, ούτε μια πρόβλεψη, ούτε μια εντολή για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και υγείας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *