ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΡΙΤΣΑ

Η ευθύνη των αλλαγών

Την Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης «έδειξε» ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας ως υπεύθυνη για τις αλλαγές που έγιναν στο κείμενο του νομοσχεδίου για την παραχώρηση του ΟΛΠ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της αντισυμβαλλόμενης Cosco, η οποία με επιστολή της προς την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κατηγόρησε ευθέως τον υπουργό Ναυτιλίας ότι επιχειρεί να καταστήσει ανενεργές σχεδόν το σύνολο των διατάξεων της σύμβασης παραχώρησης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης για την εξέλιξη αυτή, που όμως τόνισαν, εκθέτει την ίδια αλλά κυρίως την χώρα και μάλιστα μια ημέρα πριν ταξιδέψει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στο Πεκίνο.

Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. Αν. Λοβέρδος τόνισε ότι μέχρι να κατατεθούν οι αναγκαίες τροποποιήσεις η Βουλή δεν μπορεί να συζητά για κάτι που δεν γνωρίζει. Άποψη που έγινε δεκτή και η Ολομέλεια διέκοψε τις εργασίες της.

Από την πλευρά του ο κ. Δρίτσας επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή αυτή εξέλιξη, είπε ότι το κείμενο της σύμβασης παραχώρησης «είναι απολύτως δεσμευτικό» και ότι «κανείς δεν μπορεί να επιφέρει σε αυτό καμία αλλαγή», αλλά πρόσθεσε ότι προβλέπεται και το εξής: ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, η σύμβαση λέει ότι αμελλητί η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση τον κυρωτικό νόμο που θα συμπεριλάβει και το κείμενο της σύμβασης παραχώρησης και επίσης ότι η σύμβαση λέει ότι ο ΟΛΠ αναγνωρίζει και αποδέχεται ότι οι διατάξεις του κυρωτικού νόμου που θα τεθεί σε ισχύ υπόκεινται σε νομική και τεχνική επεξεργασία και υπάρχει δυνατότητα να υποστούν αλλαγές. Όπως είπε, μάλιστα, υπάρχει «πλήρης και συμφωνημένη συμβατική υποχρέωση ότι αυτό είναι κυριαρχικό δικαίωμα της κυβέρνησης και της Βουλής η τελική διαμόρφωση του κυρωτικού νόμου προφανώς όχι με διατάξεις που θα αντίκεινται στην συμφωνία».

Ενώ δήλωσε ότι: «Όχι το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και οι νομικές υπηρεσίες με κριτήριο όχι πολιτικό ή συμβατικό αλλά ορθής νομοθέτησης προέβη όντως σε μια σειρά αλλαγές που δεν έχουν σχέση με παραβίαση συμφωνηθέντων όρων».

Εμπλέκει και το ΤΑΙΠΕΔ

Εξήγησε δε ότι «αυτές οι αλλαγές κατά την κρίση της κυβέρνησης δεν έγιναν για να ανατρέψουν συμφωνημένα και να παραβιάσουν συμφωνίες και μάλιστα αυτές οι αλλαγές διαβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ». «Δεν έκανε καμία κίνηση η κυβέρνηση στα μουλωχτά. Οι αλλαγές δεν έγιναν για να αιφνιδιάσουν κανέναν, αλλά στην λογική της ορθής νομοθέτησης επ’ ωφελεία και των δυο πλευρών», πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας, κάνοντας γνωστό ότι οι απαραίτητες τροποποιήσεις είναι στην τελική φάση επεξεργασίας και «θα λύνουν νομικά τα ζητήματα αυτά χωρίς να αφήνουν κενά για παρερμηνείες».

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔΝ. Δένδια να δηλώνει προς την κυβέρνηση ότι «ή εσείς εξαπατάτε τον αντισυμβαλλόμενό σας, ή αυτός εξαπατά εμάς». «Η επιστολή της Cosco ούτε λίγο ούτε πολύ ομιλεί περί απατεωνιάς, ότι άλλα συμφωνήσατε και άλλα φέρατε στη Βουλή», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας: «Ή η ΚΟΣΚΟ ψεύδεται ασύστολα ή εσείς». Ενώ η εισηγήτρια του κόμματος Όλγα Κεφαλογιάννη επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «δεν μπορείτε να παίζετε με την Ελλάδα».

Ο κ. Λοβέρδος είπε στον υπουργό Ναυτιλίας ότι «προσπαθείτε να καλύψετε αυτόν που έκανε λαθροχειρίες». «Η Cosco σας λέει ότι αφαιρέσατε μια ολόκληρη διάταξη. Είναι νομοτεχνικές παρατηρήσεις αυτές; Είναι αλλαγές ουσίας». Εκ μέρους του ΚΚΕ ηΔιαμάντω Μανωλάκου επιτέθηκε και στην Cosco λέγοντας ότι «η μπότα του μονοπωλίου δεν δέχεται καμία αμφισβήτηση». «Η κυβέρνηση θα τα φέρει με διορθώσεις. Τα άλλα είναι σκέτη κωμωδία», σημείωσε, ενώ ο Σπ. Δανέλλης από το Ποτάμι, υπογράμμισε ότι «είτε πρόκειται για αφέλεια είτε για τυχοδιωκτισμό». Από την Ένωση Κεντρώων ο Γ. Καρράς είπε πως είναι «ανεπαρκής κα ατελέσφορος ο τρόπος που συζητάμε και είναι ντροπή να συνεχίσουμε», ενώ από την Χ.Α. Ι. Λαγός είπε ότι το κόμμα του θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία «για να  καταγγέλλουμε αυτό που έγινε» κατηγορώντας την κυβέρνησης ότι «θα συρθεί πίσω από την Cosco».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής Ηλ. Καματερός διερωτήθηκε αν «με μια επιστολή θα ακυρώσουμε τη Βουλή», ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματοςΦωτεινή Βάκη απαντώντας στις επικρίσεις, είπε ότι «η δουλειά των βουλευτών είναι να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του δημοσίου εκτός αν εσείς έχετε ταυτιστεί με τους δικηγόρους της Cosco». «Επιτέλους με ποιους είστε;», ρώτησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η επιστολή της Cosco

Την Τετάρτη το βράδυ, επιστολή – «βόμβα» η οποία απειλεί να «τινάξει στον αέρα» την ψήφιση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ, απέστειλε η κινεζική εταιρεία COSCOστην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου συζητείται ήδη το σχετικό νομοσχέδιο και το οποίο έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η COSCO δηλώνει ότι το εν λόγω σχέδιο νόμου αποτελεί «δυσάρεστη έκπληξη» καθώς ανατρέπει τα συμφωνηθέντα μεταξύ της εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ Α.Ε.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «το κείμενο του σχεδίου κυρωτικού νόμου που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό κείμενο» από εκείνο που έχει προσαρτηθεί ως παράρτημα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης για την πώληση των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε.

Το σημαντικότερο όμως που τονίζεται στην επιστολή είναι ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο «δεν είναι μόνο διαφορετικό αλλά και εντελώς αντίθετο με βασικούς όρους της συμφωνίας και με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας για την εξαγορά της ΟΛΠ Α.Ε.». Γίνεται δε λόγος για «προφανή απόπειρα του αρμόδιου υπουργείου Ναυτιλίας να υποκαταστήσει πλήρως τη διοίκηση της ΟΛΠ, να καταστήσει ανενεργές σχεδόν το σύνολο των διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης και να τροποποιήσει διά νόμου την συναφθείσα συμφωνία για την αγοραπωλησία του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε.».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *