“ΧΑΜΟΣ” ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΦΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

«Εμφύλιος» στα ιδιωτικά σχολεία

THESSNEWS

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΦΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την Παιδεία από τον Νίκο Φίλη προκάλεσε «πόλεμο» ανακοινώσεων μεταξύ των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΕΙΕ) και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ),  με τους σχολάρχες να βάζουν στο στόχαστρο και τον υπουργό Παιδείας.

Τον κατηγορούν ότι θέλει να κλείσει τα ιδιωτικά σχολεία, καθιστώντας τα με την τροπολογία που πέρασε ίδια με τα δημόσια και «μεταφέροντας σε αυτά όλες τις παθογένειες των δημόσιων σχολείων», όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι σχολάρχες!

Λένε ακόμη ότι «το Υπουργείο Παιδείας αντί να βελτιώσει το επίπεδο των δημόσιων σχολείων, επιχειρεί να διαλύσει τα ιδιωτικά ώστε να μην υπάρχει μέτρο σύγκρισης, απαγορεύει να αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς τους και να διατηρούν τους καλύτερους και ακόμη απαγορεύει στα ιδιωτικά σχολεία να προσφέρουν στους μαθητές τους φροντιστηριακές ώρες στα βασικά μαθήματα και στις ξένες γλώσσες». Οι σχολάρχες εκφράζουν φόβους ότι οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν στην ανεργία 3.000 εργαζομένους.

Πριν από λίγες εβδομάδες πάντως, ο πρόεδρος του συνδέσμου των σχολαρχών (ΣΙΕΙΕ), Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, είχε αποκαλέσει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς “ρεμπεσκέδες” διαμαρτυρόμενος γιατί δήθεν “στερείται το δικαίωμα να τους εκδιώξει”. Σήμερα τους καλεί στο πλευρό του… Απέφυγε όμως να μιλήσει για τις χιλιάδες αναιτιολόγητες απολύσεις στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, για την ασυδοσία, για τη μαύρη και γκρίζα εργασία στις καλοπληρωμένες γαλέρες της “αριστείας”.

Με τη διάταξη για την ιδιωτική εκπαίδευση:

* Εκλογικεύεται το καθεστώς των συμβάσεων εργασίας. Δυνατότητα καταγγελίας υπάρχει μετά το πέρας δύο ετών από την πρόσληψη του εκπαιδευτικού. Μετά τη διετία η σύμβαση μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου και τυχόν καταγγελία της διαπιστώνεται από το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο.

* Οι προαιρετικές σχολικές δράσεις (παρεκκλίσεις) δεν περιορίζονται, καθορίζεται όμως η υποχρέωση να δηλώνονται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, μαζί με τον αριθμό των τμημάτων, των μαθητών και των διδασκόντων.

* Εξασφαλίζεται η κάλυψη του πλήρους ωραρίου δια της ανάθεσης σχολικών δράσεων στον εκπαιδευτικό, για την αποφυγή των αυθαίρετων μειώσεων ωρών, που οδηγούσαν σε μισθολογικές μειώσεις.

* Οι ώρες, οι μαθητές και οι καθηγητές των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών δηλώνονται στο υπουργείο Παιδείας. Ακόμη ορίζεται η καταβολή των υπερωριών στους διδάσκοντες, καθώς και το πλήρες ωράριό τους στις 21 ώρες.

Αναμένονται αντιδράσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ!

Από το φύλλο της THESSNEWS #17 (03-04/09/2016)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *