200 ΧΡΟΝΙΑ “ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ” ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ

Στην επέτειο μιας «αδικίας που κρατά εδώ και 200 χρόνια», ομάδα βουλευτών ετοιμάζεται να καταθέσει στη βρετανική βουλή νομοσχέδιο με το οποίο ζητά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα τα οποία απέσπασε βίαια ο λόρδος Ελγιν.

Η πρόταση έρχεται και μέσα στη συγκυρία του Brexit, με τους βουλευτές να υποστηρίζουν ότι η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα για τη Βρετανία στις συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές αρχές περί της εξόδου .

Σαν σήμερα, στις 11 Ιουλίου 1816, τέθηκε σε ισχύ νόμος που είχε ψηφιστεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο με τον οποίο το κράτος αγόρασε από τον λόρδο Ελγιν τα Γλυπτά από τον Παρθενώνα. Στη συνέχεια δωρίστηκαν στο Βρετανικό Μουσείο όπου και εκτίθενται μέχρι σήμερα.

Οπως επισημαίνει ο Independent, η πρόταση γίνεται από πάνω από 10 βουλευτές από όλα τα κόμματα. Εισηγητής  του νομοσχεδίου είναι ο βουλευτής των Φιλελεύθερων Μαρκ Γουίλιαμς ενώ υποστηρικτές είναι ακόμη ο Τζέρεμι Λεφρόι από τους Συντηρητικούς και βουλευτές από το σκωτσέζικο SNP και το ουαλικό κόμμα Plaid Cymru.

Πρόκειται για «θαυμάσια δημιουργήματα που αποσπάστηκαν και πριονίστηκαν με ακατάλληλο τρόπο από ό,τι απέμεινε από τον Παρθενώνα», αναφέρει ο Γουίλιαμς. Οπως εξηγεί, «το 1816 το Κοινοβούλιο στην πράξη επικύρωσε επίσημα την παράνομη απόκτηση αυτών των εντυπωσιακών και σπουδαίων γλυπτών από την Ελλάδα». Προσθέτει ότι τώρα είναι η ώρα «το Κοινοβούλιο να προβεί σε μια γενναιόδωρη πράξη» και αν αποκαταστήσει «μια αδικία 200 ετών».

Ο Independent παραθέτει ακόμη δηλώσεις του Αντριου Τζορτζ, επικεφαλής της βρετανικής Ενωσης για την Επανένωση των Γλυπτών, ο οποίος επισημαίνει ότι μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το επιχείρημα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών φαίνεται πιο ισχυρό.

«Αν είναι να διαπραγματευτούμε μία τίμια εμπορική συμφωνία με τους ευρωπαίους φίλους μας, το τελευταίο που θέλουμε είναι να επαναλάβουμε το σόου που έδωσε τις προάλλες στην Ευρωβουλή ο Νάιτζελ Φάρατζ», λέει. Προσθέτει ότι θα είναι προς το βρετανικό συμφέρον να δείξει ότι η αποχώρηση από την ΕΕ «δεν θα μας κάνει εσωστρεφείς και ξενοφοβικούς προς την Ενωση, αλλά με περισσότερη πίστη στον εαυτό μας και ικανότερους να δείξουμε γενναιοδωρία». Και ό,τι καλύτερο ως προς αυτό θα ήταν η επιστροφή των Γλυπτών, εξηγεί.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη ότι σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις η πλειονότητα των Βρετανών που δήλωναν ότι γνωρίζουν το ζήτημα τασσόταν υπέρ της επιστροφής . Ερευνα μάλιστα της Ipsos-Mori έδινε 69% υπέρ της επιστροφής και 13% κατά. Την ίδια στιγμή πάντως, το Βρετανικό Μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον τάσσονται σθεναρά κατά της επιστροφής των Γλυπτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *