H OMAΔΑ #ΕΤΗELON ΣΤΗΝ ΤΗΕSSALONIKIPOST. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ!

Συνέντευξη της Ελένης-Βασιλικής Προβοπούλου στον Άγγελο Γαβρή.

 

1)Ελένη-Βασιλική Προβοπούλου, σε καλωσορίζω στην “TP”, μίλα μας για τον ρόλο σου στην ομάδα ethelon.

 

Η πρώτη μου επαφή με την ethelon έγινε μέσω ενός άρθρου που είχα διαβάσει στο  Ίντερνετ περί της συμμετοχής της ομάδας της GloVo στο Πρόγραμμα CGIU. Μου κίνησε την περιέργεια και άρχισα να παρακολουθώ την ομάδα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Δεν άργησα να καταλάβω πως η φιλοσοφία της συγκεκριμένης “παρέας ”  ταίριαζε με τα δικά μου πιστεύω. Έτσι, όταν έτυχε να συναντήσω τον Κωσταπάνο Μηλιαρέση (έναν από τους ιδρυτές της GloVo), του πρότεινα να ανέβει η ομάδα στη Θεσσαλονίκη, κίνηση την οποία επεδίωκε από καιρό η ομάδα της Αθήνας. Ύστερα από μερικούς μήνες ενημερώθηκα μέσω της πλατφόρμας για το Call των ατόμων που θα στελέχωναν την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Δίχως δεύτερη σκέψη συμπλήρωσα την αντίστοιχη φόρμα και σύντομα ήμουν μέλος της ομάδας της GloVo SKG, μαζί με το Θοδωρή, τον Κων/νο, τη Σίλια, τον Σπύρο και την Κορίνα. Με την Κορίνα έχουμε αναλάβει τις Κοινωνικές Δράσεις της ethelon Θεσσαλονίκης και από τον Απρίλιο είμαι παράλληλα και υπεύθυνη της ομάδας μας στη Θεσσαλονίκη. Όραμα μου είναι  να αποκτήσει ο εθελοντισμός ένα περισσότερο “ψαγμένο και εναλλακτικό” χαρακτήρα, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στην εμπειρία που αποκομίζει ο εκάστοτε εθελοντής.

e1

2) Ο εθελοντισμός ως αξία, ως έννοια, έχει κοινωνηθεί σωστά στη χώρα μας;

Οι έρευνες δείχνουν πως το 52% των Ελλήνων δεν εμπιστεύονται τις εθελοντικές οργανώσεις και το 63% των Ελλήνων δεν έχει ποτέ λάβει μέρος σε εθελοντική δράση κοινωνικής ευθύνης. Στην ethelon ένας στους δύο εθελοντές δηλώνουν ότι είναι η πρώτη τους φορά που συμμετάσχουν σε εθελοντική δράση.

e2

Τα παραπάνω δεδομένα μαρτυρούν μία σχετική επιφύλαξη των ανθρώπων προς τις εθελοντικές οργανώσεις, ωστόσο υπάρχει αύξηση στο ενδιαφέρον και την πρόθεση συμμετοχής σε εθελοντικές δράσεις, κυρίως στο ηλικιακό γκρουπ 18-25. Στην ethelon έχουν συμμετάσχει περίπου 7.500 νέοι σε εθελοντικές δράσεις και μέσω της πλατφόρμας του Volunteer4Greece έχουν συνδεθεί 712 εθελοντικές θέσεις σε ΜΚΟ από 1780 εθελοντές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρονική στιγμή έναρξης του εθελοντικού κινήματος στην Ελλάδα, παρατηρείται στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, με τη συμμετοχή 50.000 εθελοντών. Επομένως θα λέγαμε ότι ειδικά σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης, ο εθελοντισμός είναι ένα ανερχόμενο κομμάτι στην καθημερινότητα των Ελλήνων.

e3

3) Πώς ξεκίνησε η δράση της ethelon;

Η GloVo δημιουργήθηκε το 2012 με στόχο να συνδέσει τους νέους ανθρώπους με εθελοντικές δράσεις, οι οποίες μπορεί να είναι είτε κοινωνικές δράσεις είτε συμμετοχή σε events. Τα οφέλη από την συμμετοχή τους είναι η κοινωνικοποίησή τους, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, οι νέες γνώσεις πάνω στο αντικείμενό τους και η κοινωνική προσφορά. Παράλληλα, ξεκινώντας πάλι το 2012, δημιουργήθηκε και η Volunteer4Greece με στόχο να αποτελέσει τον ενδιάμεσο φορέα στην σύνδεση εθελοντών και ΜΚΟ. Έχει διοργανώσει πολλά σεμινάρια και εκπαιδευτικό υλικό σε θέματα που αφορούν τις ΜΚΟ και έχει επίσης δημιουργήσει και εταιρικά εθελοντικά προγράμματα με την ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

e5

Τον Απρίλιο του 2016 η GloVo και η Volunteer4Greece συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν την ethelon όπου ενώνεται η τεχνογνωσία και η εμπειρία των δύο οργανώσεων, με κοινό όραμα να αποτελέσει η οργάνωση, τον φορέα που θα εδραιώσει στην κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας την έννοια και την αξία του εθελοντισμού και θα δημιουργήσει την ιδανική σχέση συνεργασίας και συμπόρευσης στην πράξη, μεταξύ ατόμου/εθελοντή, ΜΚΟ και εταιρειών.

Στη Θεσσαλονίκη, η GloVo άρχισε την δράση της τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016 ανέλαβε το 1ο της event  που ήταν η συμμετοχή στον 1ο ημιτελικό του μουσικού διαγωνισμού metal μουσικής για μπάντες “GBOB”.

4) Πες μου κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα δράσεων μέχρι σήμερα.

Η ethelon έχει υλοποιήσει περισσότερες από 150 κοινωνικές δράσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 250 εταιρικά events, με πάνω από 7500 εθελοντές. Επίσης έχει υλοποιήσει έξι σεμινάρια εκπαίδευσης και κατάρτισης με τη συμμετοχή 194 στελεχών ΜΚΟ και έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει έξι εταιρικά εθελοντικά προγράμματα με την εμπλοκή περισσότερων από 60 εργαζομένων.

e7

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα δράσεων  της ομάδας της Θεσσαλονίκης ως σήμερα, είναι η συμμετοχή μας στο 4ο Ανοιξιάτικο Bazaar των Φίλων της Μέριμνας Θεσσαλονίκης, στο 4ο Sail for Pink που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού “Άλμα Ζωής Ν.Θεσσαλονίκης”, ο τελικός του Champions League σε συνεργασία με τη Heineken και το Φεστιβάλ Μουσικής και Watersports “WaterDrop Festival 2016” που πραγματοποιήθηκε αυτό τον Ιούλιο στο Porto Carras. Αξίζει να αναφερθεί πως για 1η χρονιά η Θεσσαλονίκη συμμετείχε με τη μεγαλύτερη αποστολή ως σήμερα, στο μεγαλύτερο μουσικό Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ “EXIT” που πραγματοποιήθηκε στο Novi Sad της Σερβίας στις 7-10 Ιουλίου.

e8

Ωστόσο θα ήθελα να αναφερθώ και στις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την ομάδα της Αθήνας. Προσωπικά έχω ξεχωρίσει την Πρώτη Ημέρα Καριέρας για άτομα με αναπηρία, με τίτλο “CareerFair4All” , η οποία θα επαναληφθεί και το 2017 και τη δράση για ηλικιωμένους σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Τέλος, άξιο αναφοράς είναι και το ετήσιο συνέδριο για τον εθελοντισμό και την προσωπική ανάπτυξη των νέων, το GloVoCon.

5) Ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα , η ethelon σε τι διαφέρει από τις άλλες τοπικές ομάδες;

Στην ethelon, μέσω της πλατφόρμας εγγραφής εθελοντών σε συνδυασμό με τις αναρτήσεις αγγελιών για τις διαθέσιμες εθελοντικές θέσεις γίνεται εφικτή η εύρεση των κατάλληλων εθελοντών από ΜΚΟ, αλλά και των κατάλληλων θέσεων από τους υποψήφιους εθελοντές. Παράλληλα, η οργάνωση σχεδιάζει συγκεκριμένα προγράμματα κοινωνικών ενεργειών σε συνεργασία με ΜΚΟ, φέρνοντας κοντά και δημιουργώντας συνέργειες μεταξύ των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, των εθελοντών και των εταιρειών. Τέλος, η ethelon βασίζει σημαντικό μέρος του συνολικού της έργου στο στην προσωπική ανάπτυξη και κατάρτιση των εθελοντών, αλλά και των στελεχών των ΜΚΟ, με σεμινάρια εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και ετήσια συνέδρια όπως το GlovoCon.

6) Κάποιοι λένε πως ο εθελοντισμός είναι εργασία άνευ σημασίας αφού δεν πληρώνεσαι και έτσι δεν μπορείς να βιοποριστείς, τι θα έλεγες σε αυτούς τους ανθρώπους;

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής εκφραζόμενη στην πράξη από ανθρώπους που επιθυμούν να προσφέρουν σε έναν κοινωνικό σκοπό, τη διάθεση, τον χρόνο και τις γνώσεις/δεξιότητές τους. Η ίδια η ετυμολογία της λέξης με ρίζα το ρήμα «θέλω», καταδεικνύει την προσωπική θέληση του ατόμου να προσφέρει συνειδητά και ανιδιοτελώς. Η ανταμοιβή του εθελοντή είναι πολυδιάστατη και συνιστά ένα σύνολο συναισθηματικής και ηθικής ικανοποίησης, ενώ παράλληλα είναι μέσο ανάπτυξης επαγγελματικών και προσωπικών δεξιοτήτων ενός ενεργού μέλους της κοινωνίας.

e4

7) Όπως όλες οι ομάδες που δραστηριοποιούνται full time, έτσι και η ethelon πρέπει να μπορεί να βιοποριστεί ώστε να παρέχει το πολύτιμο έργο της, ποια η πηγή εσόδων; Για παράδειγμα υπάρχει κάποια συνδρομή;

Οι πηγές εσόδων της ethelon είναι προγράμματα χρηματοδοτούμενα από Κοινωφελή Ιδρύματα, Ευρωπαϊκά προγράμματα και εταιρικά events. Δεν υπάρχει κάποια συνδρομή για να γίνεις εθελοντής στην ethelon.

8) Πώς μπορεί κάποιος να εγγραφεί στην ethelon;

Για να γίνει κάποιος εθελοντής στην ethelon και να ενημερώνεται για τις δράσεις μας μπορεί να συμπληρώσει την φόρμα εγγραφής στο  http://glovo.com.gr/registration/, ενώ σε λίγες ημέρες θα είναι στον αέρα και η νέα μας ιστοσελίδα www.ethelon.org, όπου θα μπορούν να εγγράφονται οι υποψήφιοι εθελοντές συμπληρώνοντας την αντίστοιχη φόρμα, αλλά και οι ΜΚΟ.

9 ) Ποια τα σχέδια για το μέλλον;

Στα άμεσα σχέδια της ethelon είναι η συνδιοργάνωση με την ομάδα Wheeling2help μιας ημέρας-γιορτής για τον εθελοντισμό στις 15 Σεπτεμβρίου στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα στις 25 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (https://www.facebook.com/Wheeling2help/?fref=ts), με κεντρικό άξονα την ευαισθητοποίηση του κοινού για την αναπηρία.

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί και το Call για νέα άτομα που θα στελεχώσουν την ομάδα μας στη Θεσσαλονίκη και τότε θα ανακοινωθούν και επόμενες δράσεις μας. Αντίστοιχα, έχει προγραμματιστεί από την ομάδα της Αθήνας ποικιλία δράσεων που φέρνουν κοντά εταιρείες και άτομα με αναπηρία, στον δρόμο των ίσων ευκαιριών προς όλους, όπως είναι η ημερίδα «Ανα-πειρία» και το Career Fair 2017.

10) Μια φράση για τους αναγνώστες μας.

ethelon:  Ό,τι θέλεις για τον εθελοντισμό, εδώ!»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *