PONTIOTUBE: ΜΑΘΕ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ YOUTUBE. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤHΝ “T.P”

Λένε πως είμαστε οι παραδόσεις μας , τα ήθη , τα έθιμά μας και η γλώσσα μας πάνω απο όλα. Σε μια εποχή που οι αριθμοί “εχουν πάρει κεφάλι” στην καθημερινότητά μας και οι οθόνες έχουν κλείσει ως ένα γυάλινο τοίχος, όλους τους νέους σε μια εικονική πραγματικότητα με όλες τις προεκτάσεις , η Σοφία Ξανθοπούλου, δημοσιογράφος στη Θεσσαλονίκη, έρχεται να “σπασει” το γυάλινο τοίχος αυτό, δημιουργώντας το κανάλι “PONTIOTUBE” και φέρνοντας σε επαφή όλους τους πόντιους στην καταγωγή με τις ρίζες τους αλλα και όλους τους χρήστες του διαδικτύου που ενδιαφέρονται να μάθουν με χιουμοριστικό τρόπο και με παιδευτική διάθεση την Ποντιακή γλώσσα. Λέξεις, φράσεις , λίγο σκετς και πάντα με ζωντάνια , η Σοφία Ξανθοπούλου μιλάει στην “ΤhessalonikiPost” και τον Άγγελο Γαβρή για το PONTIOTUBE!

pontia1

1) PontioTube , τί ωραία ιδέα Σοφία Ξανθοπούλου! Πως ξεκίνησε;

 

Το PONTIOTUBE ήταν για πολύ καιρό στο νου μου. Είμαι Πόντια 4ης γενιάς, έχω άμεση σχέση και επαφή με την ποντιακή κουλτούρα, ζω ανάμεσα σε Πόντιους, βιώνω την ποντιακή “ιδέα”. Αγαπούσα πάρα πολύ τους παππούδες μου, τον Γιώργο και Χαράλαμπο Τονικίδη, που έφυγαν από τη ζωή πρόσφατα. Ήταν άνθρωποι που αγαπούσαν το γέλιο και τη γνώση, αγαπούσαν τη ζωή, ήταν οι πιο εργατικοί και επίμονοι άνθρωποι και είχα την τύχη να ζήσω μαζί τους και να μάθω πάρα πολλά από εκείνους. Το Pontiotube είναι αφιερωμένο στη μνήμη τους και κάνει ακριβώς αυτό που αγαπούσαν και εκείνοι: τη γνώση και το γέλιο, τη χαρά στη ζωή.

2)Χιουμορ, ενημέρωση , ιστορία και γλώσσα χρησιμοποιώντας ένα μέσο που απευθύνεται στην νέα γενιά, αυτός είναι ο σκοπός του Pontiotube;

Το Pontiotube λοιπόν, είναι ένα κανάλι στο youtube που προσπαθεί να διατηρήσει την ποντιακή διάλεκτο φέρνοντάς την στο σήμερα. Μαζί με την πολύ καλή συνάδελφο και φίλη, υπεύθυνη Η/Υ στην Tv100 Γαλάτεια Ευαγγελίδου “γυρίζουμε” σύντομα βίντεο  με τη βοήθεια ενός smartphone ενώ παράλληλα προσπαθούμε να προωθήσουμε και τουριστικά τη Θεσσαλονίκη μας. Δημιουργούμε σκετσάκια και λογοπαίγνια για να κάνουμε προσιτή και κατανοητή την ποντιακή διάλεκτο τόσο σε Πόντιους όσο και σε μη Πόντιους.

 H Γαλάτεια Ευαγγελίδου.

pontia3

 

3) Η Ποντιακή διάλεκτος είναι μια από τις αρχαιότερες Ελληνικές που βρίσκονται εν χρήσει ακόμα και σήμερα, νιώθεις πως οι νέοι απομακρύνονται από τις παραδόσεις μας;

Η απήχηση που βλέπουμε να έχει το κανάλι μας, δίνει μάλλον θετικές εντυπώσεις. Από την άλλη, θεωρώ πως η κρίση ωφέλησε την παράδοση φέρνοντας πιο κοντά τους νέους προς αυτή. Πάντα σε δύσκολες συγκυρίες οι ρίζες μας αγκαλιάζουν.

 

4)Πως προετοιμάζεσαι για κάθε βίντεο που “ανεβαίνει” στο κανάλι στου στο Youtube;

Διαβάζουμε και ενημερωνόμαστε για την ποντιακή διάλεκτο. Προσωπικά, δε θα μπορούσα με τίποτα να ισχυριστώ ότι γνωρίζω απόλυτα την ποντιακή διάλεκτο παρόλο που έχω άμεση επαφή και επικοινωνία με αυτή. Με τη βοήθεια φιλολόγων και εκπαιδευτών της ποντιακής διαλέκτου φέρνουμε τα ποντιακά στο σήμερα.

Τα σενάρια είναι ολιγόλεπτα, σύντομα για να μη βαριέται και ο θεατής και τα επεξεργάζομαι σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ορισμένα γίνονται και σε μορφή σκετς, όπως πχ “Η Πόντια γιαγιά στη Μύκονο”γιατί μόνο με θεατρική μορφή μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα το νόημα.

 

5)Περίμενες να έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση το εγχείρημά σου; Πως αισθάνεσαι που ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει;

Είναι μεγάλη τιμή για εμάς, είναι πραγματικά συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου εντός και εκτός Ελλάδος, τα θετικά σχόλια, τα καλά λόγια και η παρότρυνσή του να συνεχίσουμε με ζήλο την προσπάθειά μας. Είναι και μια ηθική ανταμοιβή

 

6)Ως δημοσιογράφος έχεις καθημερινή επαφή με την ροή γεγονότων στην Ελλάδα και τον κόσμο, η Θεσσαλονίκη τι το διαφορετικό έχει και είναι πάντοτε κυψέλη δημιουργικότητας;

Δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που κερδίζει αυτό τον τίτλο. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν και αγωνίζονται για κάτι καλύτερο, για κάτι πρωτότυπο και χρήσιμο.

 

7)Τι σχέδια έχεις για το μέλλον; Να περιμένουμε και άλλα από το PontioTube;

Να περιμένετε καταρχήν ακόμη περισσότερα βίντεο για να μαθαίνετε γελώντας! Κάθε μέρα “προσγειώνονται” ιδέες και εμπνεύσεις  στο κεφάλι μας.  Το Pontiotube είναι απρόβλεπτο!

 

8) Μια φράση για τους αναγνώστες μας στα ποντιακά;

 

“Η κοσσάρα πιν νερόν και τερεί σον ουρανόν” : Δηλαδή η κότα πίνει νερό και κοιτά στον ουρανό. Σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για όσα μας δίνει η ζωή.

1W2

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *