METANAΣΤΕΥΤΙΚΟ: Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΣΤΟ. 50.000 ΨΥΧΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος

Η Θεσσαλονίκη έχει περικυκλωθεί κυριολεκτικά από κέντρα υποδοχής προσφύγων. Μια σύγχρονη γκετοποίηση; Η Ελλάδα ως “νήσος Έλις” της υπό διάσπασης Ε.Ε; Ερωτήματα στα οποία θα κληθούμε εμείς ως πολίτες της Θεσσαλονίκης να δώσουμε τις απαντήσεις. Όχι μόνοι μας πάντως, ούτε με την βοήθεια της “πολιτείας”. Η “πολιτεία” ακολουθεί κανόνες που υπαγορεύονται και πρέπει να “της βγαίνουν οι αριθμοί”. Την απάντηση θα την δώσουμε μαζί με τον Σελίμ, την Αϊσέ, τον Χοσάμ και την οικογένειά τους.

Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια του νομού Θεσσαλονίκης. Το κέντρο διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ενώ οι πρόσφυγες εκεί έχουν δημιουργήσει τη δική τους δομή αυτο-οργάνωσης, την ομάδα Jafra, προκειμένου, όπως εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, να συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους έως ότου μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, Τρίτη 5 Ιουλίου 2016 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Έχουν εγκλωβιστεί για πάνω από 1 χρόνο στην Ελλάδα και το έχουν πάρει απόφαση πως πρέπει να κοιτάξουν το μέλλον τους εδώ. Η ιστορία τους τα έχει όλα: Άνοδο οικονομική, πτώση, καταστροφή, απώλεια ζωής συγγενών και φίλων, τρόμο, παρανομία και εκμετάλλευση.

prosfyges3

Mε την υποστήριξη των ΜΚΟ που δρουν στα κέντρα υποδοχής προσφύγων , φαίνεται πως είναι η μόνη τους σύνδεση με τον “πολιτισμό”. Πολλές φορές μάλιστα έχουν καταγγείλει αισχροκέρδεια και εκμετάλλευση απο μέλη που φέρονται να συμμετέχουν σε ΜΚΟ , έτσι ακόμα και αυτό τίθεται υπο αμφισβήτηση.

 

Με την νέα προσπάθεια για μόνιμη εγκατάσταση των προσφύγων στην Θεσσαλονίκη, πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται πώς θα επιβιώσουν οι ίδιοι αλλα και οι οικογένειές τους σε μια χώρα που η οργάνωση  είναι άγνωστη λέξη, το ίδιο και η καταπολέμηση της ανεργίας και η οικονομία της είναι σε κατάσταση πλήρους εξάρτησης απο τους “διακινητές” του χρήματος. Τους γνωστούς “θεσμούς” (πρώην Τρόϊκα).

thessaloniki-prosfyges

Έτσι με περίπου 50.000 ψυχές να βρίσκονται στην Β.Ελλάδα εκ των οποίων το 80% στα περίχωρα της πόλης μας, πρέπει να εξελίξουμε την διαδικασία υποδοχής αλλα και ένταξης των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό. Η Διδασκαλία των Ελληνικών και η αξιοποίηση των γνωστικών αντικειμένων των προσφύγων πρέπει να θεωρούνται δεδομένες κινήσεις. Μέχρι τώρα όμως έχουμε δει προχειρότητες που οδήγησαν τους πρόσφυγες να εξελίξουν ένα σύστημα αυτο-οργάνωσης και “νομοθέτησης” ώστε να υπάρχει ηρεμία και σχετικά υγιής ρουτίνα στην καθημερινότητά τους.

Ωραίες οι κινήσεις πολιτισμού απο φορείς της Θεσσαλονίκης , μα προ λίγων ημερών , το κέντρο υποδοχής στα Βασιλικά είχε μείνει χωρίς νερό και ρεύμα σε περίοδο καύσωνα. Δεν λέω πως ο Έλλην έχει δείξει την εχθρότητα που έδειξαν άλλοι λαοί της Ευρώπης , ούτε οτι τρώμε με χρυσά κουτάλια και φερόμαστε με αλαζονεία και αδιαφορία στους πρόσφυγες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουμε κατανοήσει πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν και μπορούν να προσφέρουν πολλά στην κοινωνία του σήμερα και με σωστή οργάνωση , μπορούν να αποτέλεσουν την αιχμή του δόρατος σε αυτό που λέγεται “ανάπτυξη”. Όλα αυτά τα παιδάκια είναι υπο προυποθέσεις μελλοντικοί Έλληνες επιστήμονες. Όχι παροδική σκόνη στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *