O ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ “Τ.P” ΓΙΑ ΤΟ STREET MODE FESTIVAL (VOL.8)

Τέλη Αυγούστου , ο Θεσσαλονικιός έχει επιστρέψει για τα καλά στην πραγματικότητα και οι ευχές για.. “καλό Χειμώνα” (αν είναι δυνατόν) έχουν ξεκινήσει να διασπείρονται σαν επιδημία.  Διάβασα τις προάλλες ένα ωραίο quote απο κάποιον χρήστη του Twitter: “Καλές οι διακοπές όσοι κάναμε, να μαζευτούμε να κάνουμε αιτήσεις για bonus προσαρμογής +1 μηνα” . Aυτό ακριβώς συμβαίνει στην Θεσσαλονίκη μας. Αρχής γενομένης με το  STREET MODE FESTIVAL (2-3-4 ΣΕΠΤΕΜΡΙΟΥ) στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. 

Με ένα LineUp που συναρπάζει μόνο και μόνο στην ανάγνωσή του , ετοιμαζόμαστε για ένα “καυτό” τριήμερο στην καρδιά της πόλης, απολαμβάνοντας λίγες στιγμές Καλοκαιριού ακόμη…

stre

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΓΑΒΡΗ

thumbnail_g.efstathiou_03

1) 8 χρόνια Street Mode Festival, φαίνεται σαν χθες όταν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Θέρμης “Θέρμης Δρώμενα” ξεκινούσε το ταξίδι προς την αναγνωρισιμότητα και την καταξίωση ενός από τα πλέον γνωστά φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης… κάνε μου ένα σχόλιο σε αυτό…
 
“It’s a Long Way to the Top (If You Wanna Rock ‘n’ Roll)” όπως λέγαν και οι AC/DC…
 
2) Γιάννης Ευσταθίου ή αλλιώς Nox1 όπως είσαι γνωστός, αυτό είναι το όνομα που κρύβεται πίσω από την δημιουργία του Street Μode, πως ξεκίνησε η ιδέα σου να παίρνει σάρκα και οστά;
 
Η αρχική ιδέα ήταν ακριβώς αυτό που εκπροσωπεί ακόμα και τώρα το όνομα του Street Mode, δηλαδή η «κατάληψη» ενός δημόσιου χώρου με σκοπό να κάνουμε την δικιά μας γιορτή! Τότε δεν είχαμε ούτε εισιτήριο, ούτε χορηγούς, ούτε έσοδα από οτιδήποτε. Όλα τα κάναμε με το μεράκι μας και την αγάπη μας για αυτό που ονομάζουμε street κουλτούρα. το Nox1 προέρχεται από το graffiti, ήταν το tag μου, όποτε ως γκραφιτάς, και αργότερα γραφίστας, αναλάμβανα την δράση του graffiti και του επικοινωνιακού, κάποιος άλλος που έπιαναν τα χέρια του έκανε τις κατασκευές του skate, οι μπάντες  ερχόντουσαν και έπαιζαν αφιλοκερδώς κοκ, όλοι βάζανε από κάτι και γινόταν. Προερχόμαστε από τον δρόμο, με την καλή έννοια, και θέλαμε απλώς να κάνουμε κάτι ωραίο που να εκπροσωπεί τον δικό μας τρόπο ζωής. Επειδή σαν δράση δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο από πίσω, ούτε εξυπηρετούσε κάποιο συμφέρον, είχαμε την υποστήριξη όλων των ανθρώπων του χορού, δηλαδή των φίλων μας! Επίσης δεν υπήρχε τίποτα αντίστοιχο σαν φεστιβάλ, όποτε ο κόσμος το αγκάλιασε αμέσως.
 
3) Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τους street artists μετά από χρόνια περιθωριοποίησης και ενδεχομένως και κυνηγητού και έχει εκτιμήσει το έργο τους, ποια πιστεύεις πως είναι η συμβολή του Street Mode σε αυτό;
 
Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Street Mode ήταν ακριβώς αυτό, δηλαδή να περάσει στον έξω κόσμο αλλά και στους φορείς της πόλης πως άλλο πράγμα είναι το graffiti και η street art και άλλο πράγμα είναι ο βανδαλισμός. Πιστεύω πως η συμβολή μας σε αυτό το κομμάτι, ειδικά μετά από τόσα χρόνια «βαψίματος» του τούνελ στην Θέρμη, ήταν καθοριστική. Το τούνελ άλλωστε είναι ο μοναδικός τοίχος στην πόλη με τέτοιο μέγεθος που έχει μείνει ανέπαφος μετά από τόσα χρόνια! Αυτό δείχνει ότι τα καταφέραμε!
 
4) H πολιτεία πόσο έχει βοηθήσει στην θεσμοποίηση του Street Mode;
 
Όχι όσο θα έπρεπε, κατά την γνώμη μου. Πολλές φορές την βρίσκουμε και αντίπαλο. Επειδή, ευτυχώς, δεν είμαστε παιδιά του συστήματος. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Αλλά δεν πτοούμαστε πλέον, έχουμε πάρει διδακτορικό στην ελληνική γραφειοκρατία! Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουμε λάβει πολύ καλής αντιμετώπισης από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης και την πρόεδρο Βούλα Πατουλίδου.
 
5) Μεγάλα ονόματα και φέτος on stage , τι να περιμένουμε να δούμε φέτος;
 
Το μεγαλύτερο open-air  φεστιβάλ που έχει γίνει στην Θεσσαλονίκη, στον πιο όμορφο χώρο, στην πιο καλή χρονική περίοδο. Μουσικά θα το μπλέξουμε όπως κάνουμε πάντα (Hip-Hop, Punk Rock, Stoner Metal κοκ) γιατί, όπως λένε, η μουσική έχει μόνο 2 είδη, την καλή και την κακή! Τα ονόματα τα ξέρετε ήδη, μιλάνε από μόνα τους.
 
6) Φεστιβάλ στην Ελλάδα της κρίσης, μεγάλο ρίσκο που όμως αγκαλιάστηκε από τον κόσμο, ποιες προοπτικές μπορεί να δίνονται στους νέους καλλιτέχνες που συμμετέχουν;
 
Το φεστιβάλ έχει σκοπό πρώτον την ανάδειξη των τεχνών σε ευρύτερο κοινό, και δεύτερον την ανάδειξη κάθε καλλιτέχνη μεμονωμένα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δίνουμε βάση πρώτα στο σύνολο και μετά στην μονάδα. Και νομίζω ότι αυτό περνάει και στους καλλιτέχνες γιατί γίνονται ένα με το φεστιβάλ και συμμετέχουν σαν μέλη ομάδας και όχι σαν μεμονωμένο act. Οι προοπτικές που δίνονται μέσα από εμφανίσεις σε φεστιβάλ είναι πολλές, το καλύτερο είναι ότι μπορείς να επικοινωνήσεις άμεσα σε περίπτωση ενδιαφέροντος. Έχω δει πολλά “deals” να κλείνουν στο Street Mode και χαίρομαι που μπορούμε και βοηθάμε και εμείς τους καλλιτέχνες αυτήν την περίοδο γιατί είναι και για αυτούς δύσκολα όπως για όλους.
 
7) Έχεις ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό του επόμενου Street Mode Festival έτσι δεν είναι;
 
Όχι δεν θα το έλεγα, αυτήν την στιγμή είμαι όλοι επικεντρωμένοι για αυτό που έρχεται σε λίγες μέρες, ωστόσο πάντα παρατηρώ και κρατάω πράγματα στο πίσω μέρος του μυαλού μου για του χρόνου!
 
8)Λίγα λόγια για τους αναγνώστες μας…
 
Να έρθουν να υποστηρίξουν την προσπάθεια μας, έχουμε υπερβεί τον εαυτό μας, έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά εδώ και μήνες για να κάνουμε ένα όνειρο πραγματικότητα, έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ για να κρατήσουμε το εισιτήριο στο «ψυχολογικό» όριο των 10 ευρώ, το φεστιβάλ έχει ένα τεράστιο πρόγραμμα για να γεμίσουμε όλοι με θετική ενέργεια γιατί … Winter is Coming!
g.efstathiou_02

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *