URBAN STORIES: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΑΡΣΑΚΛΗ (ΠΑΝΟΡΑΜΑ)

Το Αρσακλή, το οποίο σήμερα έχει μετονομαστεί σε Πανόραμα, αποτέλεσε μικρό οικισμό της οθωμανικής περιόδου με αμιγώς μουσουλμανικό πληθυσμό. Μέχρι το 1912 τουλάχιστον.  Μετά την ανταλλαγή προσφύγων με την Τουρκική κυβέρνηση, εγκαταστάθηκαν εκεί χριστιανοί πρόσφυγες απο διάφορα χωριά του Πόντου και του Καυκάσου. Μέχρι το 1928 ήταν ένα προσφυγικό χωριό των 600 κατοίκων.

ARSAKLI

Αρχαιολογικά ευρήματα βυζαντινής εποχής υπάρχουν στην περιοχή Πλατανάκια. Πρόκειται για οκτώ βυζαντινούς νερόμυλους και υδραυλικές κατασκευές που λειτουργούσαν με υδραυλικό σύστημα χάρη στη μεγάλη κλίση του εδάφους και αποτελούν τυπικό «βιοτεχνικό συγκρότημα», πολύτιμο για τη βιομηχανική αρχαιολογία, δηλαδή για την αρχαιολογία της βιομηχανικής εποχής. Στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων οι Αγγλογάλλοι είχαν στήσει μια μικρή ιατρική μονάδα για τους τραυματίες και αρρώστους του στρατού. Ήταν ένα αναρρωτήριο από παράγκες οι οποίες στέγασαν τους πρώτους πρόσφυγες.
Οι πρώτοι κάτοικοι του Αρσακλί ήταν πρόσφυγες που ήρθαν και κατοίκησαν στην περιοχή από την Μ. Ασία το 1914. Οι περισσότεροι ήταν κτηνοτρόφοι και γεωργοί και προσπαθούσαν με τα μέσα της εποχής να καλλιεργήσουν τη γη που ήταν με πέτρες και πουρνάρια. Με την αλλαγή του καθεστώτος στη Ρωσία το 1917, ήρθαν στην Ελλάδα πολλοί Πόντιοι, κυρίως από τη Γεωργία και ειδικότερα από το Μπορζόμ. Ο οικισμός που δημιούργησαν υπαγόταν στην κοινότητα Καπουτζίδων (Πυλαίας) με έναν εκπρόσωπο, πάρεδρο, το Λάζαρο, Νικολάου Παναγιωτίδη.
Το 1922 με τη Μικρασιατική καταστροφή έρχονται και οι υπόλοιποι Έλληνες που αρχικά έμειναν στην Καλαμαριά όπου είχαν στηθεί παράγκες και αντίσκηνα. Εκεί δημιουργήθηκαν επιτροπές που έψαχναν να βρουν το κατάλληλο μέρος για να εγκατασταθούν. Όσοι ήρθαν στο Αρσακλί ήταν οι περισσότεροι από την περιοχή της Τραπεζούντας και της Αργυρούπολης. Οι πιο πολλοί ήταν τεχνίτες και εμπορευόμενοι με τη Ρωσία. Ο χώρος του Αρσακλί τους βόλεψε γιατί ήταν κοντά στη Θεσσαλονίκη και έβαλαν σκοπό να το κάνουν τουριστικό θέρετρο. Είχαν την ανάλογη εμπειρία από τις παραλιακές πόλεις της Ρωσίας. Κάποιοι δε βολεύτηκαν κι έφυγαν σε άλλες περιοχές. Αυτοί που έμειναν δούλεψαν σκληρά και ανέπτυξαν την περιοχή. Σ’ αυτό βοήθησε και το ξηρό κλίμα που καλούσε τους παραθεριστές, ειδικά αυτούς που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας με τα παιδιά τους. Η υγρασία στην πόλη και η έξαρση της ελονοσίας έφερνε πολύ κόσμο στο Αρσακλί.
Οι πρόσφυγες έφτιαχναν τα σπίτια τους κατάλληλα για να δεχτούν κόσμο. Το Αρσακλί, σιγά-σιγά μεγάλωνε και εξελισσόταν

Με τις ιστορικές μαρτυρίες να φτάνουν μέχρι το 1430 με το όνομα Γιαϊλατζίκ (λιβάδι βοσκής) και την εγκατάσταση Γιουρούκων-τούρκων νομάδων, μέχρι σήμερα και την εξέλιξή του σε ένα “πλούσιο” προάστιο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το Πανόραμα έχει μετεξελιχθεί απο αρχικό βοσκοτόπι που κατοικούταν απο Μουσουλμάνους νομάδες σε μετέπειτα προσφυγικό χωριό Ποντίων Ελλήνων και σήμερα σε μια πόλη χιλιάδων κατοίκων που στο κέντρο του-στο “Χωριό” , έχει κρατήσει τον βασικό χαρακτήρα της μικρής δεμένης κοινότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *